2024. április 20., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Mit tehetünk magunkért?

A trombózisról tartottak előadást Magyarkanizsán – Bemutatkoztak a Magyar Összefogás jelöltjei is

A VMSZ Női és a Nyugdíjasfórumának magyarkanizsai szervezetei, illetve az Eupoint Egyesület előadás-sorozata közkedvelt a lakosság körében, hiszen legtöbbször olyan egészségügyi problémákra hívják fel a figyelmet, amelyek mindenkit érinthetnek.

Most is egy népbetegségnek számító jelenségről, a trombózisról tartott érdekfeszítő és interaktív előadást dr. Bika Izabella, a mentőszolgálat orvosa, a bácskossuthfalvi szellemi fogyatékosat gondozó intézet vezető orvosa. A doktornő elmondta, hogy a trombózis tulajdonképpen a vér rögösödése.

– Elsődleges célunk, hogy az emberek időben felismerjék a tüneteket, és időben ellátásban részesülhessenek. Versenyt kell futnunk az idővel, hogy a trombust fel tudjuk oldani, mert ha ez nem következik be, végzetes következménye lehet. Az életmódváltás nagyon sokat segíthet, de gyógyszeres megelőzéshez is fordulhatunk – mondta a doktornő, aki kitért arra is, a fél óra séta, a stresszmentes élet, a sóbevitel redukálása is segíthet, de figyelembe kell venni azt is, hogy akiknek a felmenői között volt mélyvénás trombózisban megbetegedő személy, azoknak hatványozottabban kell ügyelniük az életmódjukra és a rendszeres ellenőrző vizsgálatokra.

Kedden este a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban bemutatkoztak a Magyar Összefogás lista jelöltjei, Oláj Ibolya és Perpauer Attila is, akik a közeledő nemzeti tanácsi választások fontosságára hívták fel a figyelmet.

A csókai Oláj Ibolya sajátos nevelési igényű tanulókat tanít Zentán. Elmondta, hogy munkája során sokszor került olyan helyzetbe, amikor nagyon elkélt a támogatás, és a Magyar Nemzeti Tanácstól több alkalommal meg is kapták azt a különleges bánásmódot igénylő tanulók számára. Kifejtette, a jövőben szeretne még többet tenni a gyerekekért, ugyanis azt szeretnék, hogy a gyerekek minél hatékonyabban tanulhassanak az anyanyelvükön, magyarul.

Perpauer Attila kevi lakos, aki Zentán dolgozik. Elmondása szerint azért szerepel a neve a listán, mert úgy gondolja, hogy minden embert fel kell kutatni, akinek segítséget kell nyújtaniuk. Elsődleges célja az oktatás minőségének javítása, továbbá a kisiskoláskorban történő fejlesztés és a differenciált oktatás. A gyógypedagógiát is kiemelten kezeli, a Pető-módszer meghonosítása Vajdaságban szintén hangsúlyos szerepet kap a tervei között. Gyakorló pedagógusként azt tapasztalta, nagy hiányosságok vannak az oktatási rendszerben, a Magyar Nemzeti Tanács pedig ezek kiküszöbölésében is a közösség segítségére lehet.