2024. április 18., csütörtök

Folyik a betakarítás a szenttamási határban (is)

A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat adatai szerint Kúla‒Verbász‒Becse‒Szenttamás határában a tavasz folyamán 112 ezer hektáron került földbe  a mag. A kultúrák közül leginkább cukorrépát, szóját, kukoricát és napraforgót vetettek, de az előző évekhez képest több a burgonya, mondta lapunknak Vladimir Rankov, a szakszolgálat agronómusa.

‒ Cukorrépából 7500 hektár, szójából 28 ezer hektár, kukoricából 45 ezer hektár, napraforgóból 8 ezer hektár, míg burgonyából a rendelkezésre álló adatok szerint 655 hektár van, illetve vár betakarításra. A napraforgó szedése befejeződött, az átlaghozam 3,4 tonna hektáronként. A szója aratása még tart, bár a termés 90 százaléka már a raktárakban van. A szója átlagban 3,8-4 tonnát termett. Nagyban folyik a cukorrépa szedése is, bár a cukortartalom az előző évekhez viszonyítva valamivel alacsonyabb, 14,5-15 százalék körüli, a répa a vetési helytől függően átlagban 55 tonnát termett hektáronként. A termelőknél külön gondot jelent, hogy a répa egy része romlani kezdett, így a termést a gyárba szállítás előtt ki kell válogatni – magyarázta a szakember.

Hozzátette, a cukorrépa 75 százaléka még a földben van, így a hozamokat és a cukortartalmat illetően egyelőre nehéz komolyabb jóslatokba bocsátkozni, de a kiesés már most észlelhető.

Vladimir Rankov elmondta, a burgonya jól termett, a hozam hektáronként 33-34 tonna körüli, és a tavalyihoz képest a kukorica is sokkal jobban termett, itt az átlaghozam 11,5-12 tonna körül mozog,  a tengerinek idáig mintegy 40 százalékát takarították be. Az őszi kultúrákat illetően egyelőre  csak az olajrepce vetése kezdődött meg. A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat adatai szerint a tervezett 650 hektár vetésterületnek a felét már bevetették.

Pajdl Zsuzsa, a szenttamási Pionir mezőgazdasági birtok agronómusa szerint a jóslatokkal ellentétben a szója az idén nem hozott rekordtermést, de azért megvan a 4 tonnás átlaghozam.

‒ Itt van még a korai szója, amely nem annyira jó hozamú, és maradt valamennyi másodvetésű is, amely nagyon jól kinéz, nem kellett locsolni. A birtokon az idén jól termett a magkukorica. Jelenleg folyik a talaj előkészítése az őszi vetéshez – mondta az agronómus. Hozzátette, a birtok csapadékmérő állomása szerint a szenttamási határban július folyamán rekordmennyiségű eső esett, négyzetméterenként mintegy 159 liter, augusztus folyamán 65 liter, szeptemberben viszont elég nagy a szárazság. Kellene nagyon az eső a szántáshoz és a búza vetéséhez – szögezte le beszélgetőtársunk.