2024. április 25., csütörtök
VÍZILABDA

Egy selejtező, két sorozat

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elkészítette a női és férfi vízilabda-Európa-kupa selejtezőinek csoportbeosztásait, a nemzetközi és az Európai Úszószövetség (LEN) hosszas egyeztetés után úgy döntött, a sorozat idén egyben a világliga európai kvalifikációja is.

A nőknél kilenc csapat nevezett be az európai selejtezőre, míg a férfiaknál tizennégy együttes jelentkezett. A csoportokban oda-vissza játszanak a felek, a nőknél három-három csapat jut az Európa-kupa hatos döntőjébe, a férfiaknál a csoportok első két helyezettje kerül a sorozat nyolcas fináléjába. A két döntőből lehet kvalifikálni a világliga szuperdöntőjére, ahol a győztesek olimpiai kvótát szereznek.

A magyar női válogatottnak nem lesz könnyű dolga, sima győzelem csak a franciák ellen várható, az olaszok és a hollandok viszont kemény ellenfelek: „A továbbjutásunk remélhetőleg nem lehet kérdéses, ugyanakkor nem mindegy, hányadik helyen sikerül ezt kivívni, hiszen a csoportelsők azonnal a legjobb négybe jutnak az Európa-kupa hatos döntőjébe. A kísérleti fázisnak vége, megvan a keretünk, mindenki tudja a dolgát, ennek szellemében várjuk majd a mérkőzéseket” – nyilatkozta a sorsolást követően Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya.

A világkupa-győztes magyar férficsapat Máltával, Németországgal és Oroszországgal együtt alkotja az A jelű négyest. „Az ellenfelek ismeretében azt kijelenthetjük, reális az esélyünk, hogy a továbbjutó első két hely egyikén végezzünk, de ezzel még véletlenül sem azt akarom mondani, hogy könnyű dolgunk lesz, sőt!” – mondta a várható esélyekről Märcz Tamás szakvezető.

A szerb válogatottnak csak két ellenfél jutott, Dejan Savić gárdája Romániával és Horvátországgal küzd majd a továbbjutásért.

Csoportbeosztás

Nők, A csoport: Oroszország, Spanyolország, Románia, Görögország, Izrael.

B csoport: Franciaország, Hollandia, Magyarország, Olaszország.

Az Európa-kupa hatos döntőjét 2019. március 28–31. között rendezik, később kijelölendő helyszínen.

Férfiak, A csoport: Oroszország, Magyarország, Málta, Németország.

B csoport: Görögország, Hollandia, Spanyolország, Ukrajna.

C csoport: Olaszország, Franciaország, Montenegró.

D csoport: Románia, Szerbia, Horvátország.

Az Európa-kupa hatos döntőjét 2019. április 5–7. között rendezik, később kijelölendő helyszínen.