2024. március 29., péntek

Sargentini visszautasítja a magyar kifogásokat

Judith Sargentini visszautasítja a magyar kifogásokat a Magyarországról készített jelentésével kapcsolatban. A zöldpárti európai parlamenti képviselő az APA osztrák hírügynökség által szerdán közölt interjúban azt állította, ellentétben azzal, amit a magyar kormány állít, a beszámolóban "nincs hiba", és készítésekor kizárólag olyan forrásokra támaszkodott, amelyekben "senki sem kételkedhet komolyan".

A jelentés, amelynek szeptember 12-i elfogadásával kezdeményezték az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, nem "zöld pamflet", hanem - mint fogalmazott - a "létező problémák alapos felsorolása".

Az APA emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány szerint Judith Sargetini nem kereste a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. "Próbáltam, és ezt ők is tudják" - válaszolta erre a holland politikus.

Mint mondta, nem arról van szó, hogy csak Magyarországot "szúrják ki" és állítják egyedüliként pellengérre Lengyelország mellett. Az Európai Parlament intenzíven foglalkozik a jogállamiság romániai vagy éppen a sajtószabadság szlovákiai és máltai helyzetével - tette hozzá. A magyar kormány azonban "mindent megpróbál" a jelentés és a szavazás lejáratására, és ennek során még attól sem riad vissza, hogy becsmérelje őt - vélekedett.

Véleménye szerint az európai uniós alapértékek rendszerszintű súlyos megsértéséről szóló jelentés nyomán semmi sem fog változni Magyarországon. Mindazonáltal sok levelet kapott a magyaroktól, amelyekben köszönetet mondanak neki - mondta. Szerinte sokan érzik úgy, hogy támogatják őket azáltal, hogy fellépnek az érdekükben és az Európai Parlament kifejezi szolidaritását. "Ez jel más európai uniós országok lakosainak is, akik hasonló dolgoktól tartanak" - tette hozzá.

Judith Sargentini a Bécsben adott interjúban szorgalmazta, hogy az unió soros elnökségét ellátó Ausztria kancellárja tűzze napirendre a Magyarországgal szembeni eljárás ügyét az Európai Unió Tanácsának legközelebbi ülésén. Hozzáfűzte, "nagyon örült", hogy az EP-szavazás előtt Sebastian Kurz nyilvánosan támogatta az eljárást. Ha azonban az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) hagyná elsikkadni a témát, az az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) erkölcsi győzelmét jelentené szerinte. A Néppárt koalíciós partnere az eljárás kezdeményezése ellen szavazott az EP-ben.

Judith Sargentini szerint az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak rendkívül komolyan kell vennie az EP-ben zajlott szavazást, ugyanis a képviselők jelentős többsége támogatta az eljárás megindítását, a baltól a jobboldalig, mind a 28 tagországból. Külön megemlítette Manfred Webert, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetőjét, aki szeretne Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke "örökébe lépni". Hozzátette, ha az ügyből "nem lesz semmi, annak a politikai akarathoz lesz köze".