2024. április 25., csütörtök

Lezuhant a Žeželj-hídról

A sürgősségiek nem tudták megmenteni a szerencsétlenül járt munkás életét

Nem élte túl a zuhanást az a munkás, aki a régi újvidéki Žeželj-híd helyén épült új közúti-vasúti hídon dolgozott, s eddig tisztázatlan körülmények között a mélybe zuhant ma reggel. A Graditelj NS építőipari vállalat alkalmazottja a híd újvidéki oldalán végezte teendőjét, amikor 9 óra tájban lezuhant. Az újvidéki Sürgősségi Központ munkatársai a média érdeklődésének eleget téve beszámoltak arról, hogy a mentősök már eszméletlen állapotban szállították be D. Đ.-t (38), aki súlyos sérüléseket szenvedett. A Vajdasági Klinikai Központ illetékesei közölték azt is, hogy az orvosok mindent megtettek a férfi újjáélesztése érdekében, de nem jártak sikerrel.

Az új Žeželj-hídat szeptember 1-jén átadták a járműforgalomnak is, de még dolgozgatnak rajta, mivel egyes felvezető utak még nem készültek el (Fotó: Dávid Csilla)

Az új Žeželj-hídat szeptember 1-jén átadták a járműforgalomnak is, de még dolgozgatnak rajta, mivel egyes felvezető utak még nem készültek el (Fotó: Dávid Csilla)

Egyes híradások arról szóltak, hogy a férfi a híd rácsai között csúszott meg és esett le a hídról. A rendőrség hosszasan helyszínelt, az információkat csak a későbbiekben hozza nyilvánosságra.

Mint ismeretes, az új közúti-vasúti hidat szeptember 1-jén hivatalosan is átadták a forgalomnak, a munkálatok azonban nem fejeződtek teljesen be a terepen, hiszen a gyalogosok és a kerékpárosok továbbra sem tudják megközelíteni a hidat, mert nem készült el a felvezető út.

Az új Žeželj-hídnak is nevezett létesítményen, sajnos, már korábban is történt tragédia. Az építési munkálatok kivitelezésekor 2017. június 25-én életét vesztette a leskovaci Dragoljub Jović (64), egyik, ugyancsak leskovaci kollégája, Miodrag Milenković (39) pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A hídelemek felszerelésén dolgoztak, amikor a baleset bekövetkezett. A rendőrség ekkor bekísérte az Azvi spanyol építőipari vállalat egyik képviselőjét és ókéri (zmajevói) kollégáját.

Az építőmunkás mai halála azért is megrázó, mert az utóbbi hetekben Szerbiában számos ehhez hasonló, tragikus kimenetelű baleset történt. Szeptember 14-én a Belgrád víziváros területén folyó építkezésen két munkás szörnyethalt, amikor lezuhantak egy magas épület 22. emeletéről. Kiderült, hogy 25 és 47 éves férfi a két áldozat, a Kopra és a Stars vállalatok alkalmazottai. 

Egy hétre rá Belgrádban egy raktárépület tetejéről, mintegy tíz méter magasról zuhant le egy férfi, és szörnyethalt. Megállapították, hogy a szerencsétlenül járt munkás az épület tetején a megvilágítás konstrukcióját helyezte el. A férfi annak a cégnek az alkalmazásában állt, amelyet a raktárat bérlő megbízó kért fel a világítóegységek elhelyezésére. Augusztus 29-én egy 56 éves férfira dőlt rá a fal Belgrád tágabb központjában, a Miloš kenéz és a Szarajevó utca kereszteződésében található építkezésen, az amerikai nagykövetség korábbi helyén. A tragédia pillanatában az 53 éves férfi mellett volt az öccse is, de már nem tudott segíteni a fivérének. Illegálisan foglalkoztatták, ahogyan azt az építőmunkást is, aki ugyanezen a héten halt meg egy másik belgrádi építkezőhelyen.