2024. április 20., szombat

A legjobb országmarketing a turizmus

Regionális Üzleti Fórum Újvidéken

Az idén első alkalommal szervezték meg a Regionális Üzleti Fórumot Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamara székházában. A kétnapos tanácskozás az Európai Régiók Közgyűlése és a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza szervezésében valósult meg, a Vajdasági Gazdasági Kamara, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség, az Enterprise Europe Network –vállalkozásfejlesztési hálózat és a Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja támogatásával. A fórumon 16 ország több mint 140 bejegyzett vállalata és üzleti szövetsége vett részt, melyek a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a fémfeldolgozó ipar és az idegenforgalom terén tevékenykednek. Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke köszöntőbeszédében kiemelte, hogy ez kiváló kapcsolatépítési lehetőség a vállalkozók számára, hiszen a fórumon részt vevő régiók bemutatják gazdasági és beruházási lehetőségeiket.

Littvay-Kovács Áron, Bornemisza Miklós és Bartos Gábor   (Fotó: Fehér Ildikó)

Littvay-Kovács Áron, Bornemisza Miklós és Bartos Gábor  (Fotó: Fehér Ildikó)

− A fórumon hat ország gazdasági lehetőségeiről hallhatnak a résztvevők. Megismerkedhetnek Olaszország, Románia, Törökország, Hollandia és Belgium kínálatával és igényeivel, valamint a házigazda szerepében Vajdaság potenciáljaival is. Fontos megemlíteni, hogy a résztvevők nemcsak Európából, hanem Afrikából is érkeztek, hiszen az Újvidéken tartózkodó egyiptomi küldöttség is részt vesz a tanácskozáson – hangsúlyozta a kamara elnöke.

Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke elmondta, hogy a közszolgálatok, az állami és tartományi hatóságok feladata, hogy megteremtsék a jó és kiegyensúlyozott üzleti feltételeket, aminek köszönhetően a vállalkozók is megvalósíthatják üzleti céljaikat.

− Az első Regionális Üzleti Fórum már arról tanúskodik, hogy jó úton haladunk, hiszen több mint 140 résztvevő érkezett 16 országból. Ezek az adatok is azt bizonyítják, hogy szükség van a gazdasági hálózat kiépítésére a vállalkozók, a régiók és az országok között – mondta Milićević. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Szerb Köztársaság és Vajdaság Autonóm Tartomány elsődleges célja a gazdasági fejlődés.

A fórum résztvevői (Fotó: Fehér Ildikó)

A fórum résztvevői (Fotó: Fehér Ildikó)

A Regionális Üzleti Fórumon a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tagjai is részt vettek: Bornemisza Miklós, a BKIK Nemzetközi Kollégium alelnöke, Littvay-Kovács Áron, a BKIK Nemzetközi Osztály igazgatója és Bartos Gábor, a BKIK Kereskedelmi Tagozat általános alelnöke.

− Tavaly novemberben együttműködési megállapodást kötöttünk a Vajdasági Gazdasági Kamarával. Az egyezményben részleteztük azokat a témákat, miben is tudnánk együtt dolgozni. Szerbia az Európai Unióhoz való előcsatlakozás időszakát éli, és ebben az időszakban azt látjuk, hogy egy csomó olyan dolgon változtatnunk kell, ami a történelmi múltunkban nem úgy sikerült, mint azt szerettük volna. Ezt legegyszerűbben a turizmussal, ami egyben a legjobb országmarketing, tudjuk megoldani. A turisták megismerik a másik ország szokásait, népét, és barátságokat kötnek. A turizmushoz pedig minőségi infrastruktúrára van szükség. Az infrastruktúra azonban az EU-hoz való csatlakozás nagyon fontos része, e téren főleg az ökológiai rendszerekre gondolok, az ivóvíz, a szennyvíz, a csatornák, a hulladékok kezelése, felhasználása, és ez mind számtalan dolgot befolyásol, ami utána a két ország közös boldogulását segíti – nyilatkozta lapunknak Bornemisza Miklós.