2024. április 18., csütörtök

Megoldották a beteg gyermekek utaztatását

Hétfőtől a szülők és mindenki más a 0700 333 443-as telefonszámon is érdeklődhetnek a külföldi gyógykezelés finanszírozásának a feltételeiről

A köztársasági kormány és az egészségügyi minisztérium kidolgozták a szabályzatot, amelyet akkor lesznek az illetékesek hivatottak alkalmazni, amikor gyermeket kell sürgősen gyógykezelés céljából külföldre utaztatni. Két repülőgépet irányoztak elő erre a célra.

Siniša Dučić, a belgrádi Tiršova utcai gyermekkórház igazgatója szerint mindenféleképpen jó, hogy a kormány nemcsak anyagiakkal támogatja a szerbiai gyermekek külföldi gyógykezelését, hanem megoldást talált biztonságos és gyors utaztatásukra. Dučić elmondása szerint egy kisebb és egy nagyobb repülőgép áll majd rendelkezésre. A kisebben a páciens, mindkét szülő és az orvosi csapat számára lesz hely, míg a másikban 15 személy is utazhat. Ezzel kapcsolatban a kórházigazgató elmondta, hogy utóbbiban szükség esetén több pácienst is szállíthatnának.

Dučić arról is szót ejtett, hogy a szerbiai állampolgárok külföldi gyógykezelése finanszírozásának tekintetében hatáskörrel rendelkező döntéshozói testület rendszeresen ülésezik, illetve rendszeresen egyeztet a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap illetékes bizottságával. A kórházigazgató arra kéri a szülőket és mindenki mást, hogy ha gyermeküknek, vagy saját maguknak külföldi gyógykezelésre van szükségük, akkor forduljanak a szóban forgó költségvetési bizottsághoz. Hétfőtől a szülők és mindenki más a 0700 333 443-as telefonszámon is érdeklődhetnek a külföldi gyógykezelés finanszírozásának a lehetőségéről és annak feltételeiről.