2024. április 25., csütörtök

Završena je zgrada Akademije

Cilj nacionalne politike Mađarske Vlade je pomaganje prekograničnih Mađara, jačanje nacionalnog zajedništva. Tu spada, pored podrške na planu očuvanja kulture, očuvanja osnova privrede i podsticanje mladih na sport. U okviru toga, napravljena je u Bačkoj Topoli TSC Fudbalska Akademija. Viktor Orban će u četvrtak predati i otvoriti impozantni objekat. Vlada Mađarske posredstvom Fudbalskog Saveza Mađarske, sa izgradnjom centralne akademije podržava decu i omladinu sa ovog područja. Sportski centar modernog izgleda će biti drugi dom za prvu generaciju polaznika, ali i sportisti iz okolnih mesta će moći tu da treniraju. Janoš Žemberi, predsednik TSC-a, ujedno i koordinator izgradnje Akademije, rekao je da je TSC Fudbalska Akademija, tačnije veliki kompleks sa modernim sadržajem, sa delom za kolegijum, pomoćnim terenima, salama za vežbanje, sa restoranom, izgrađen iz sredstava Mađarske Vlade. U okviru višestrukih projekata nije se samo izgradila Akademija u Bačkoj Topoli, već su obnovljeni sportski tereni i objekti i u Bajši, Temerinu, Senti, Bačkom Petrovom Selu, Staroj Moravici, Srbobranu.

U gradu pored Tise na stadionu su obnovljene sporedne prostorije, sanitarni čvor, kao i deo stadiona. Dok se ne izgradi nova Fudbalska Akademija u Bačkoj Topoli, tim TSC koji se takmiči u prvoj ligi, će igrati utakmice na senćanskom stadionu. Akademija TSC-a već duže vreme funkcioniše i uspešno radi na 14 lokacija, a sa vrsnim stručnjacima trenira oko 1500 mladih sportista. U samom objektu Akademije će 23 talentovanih fudbalera dobiti smeštaj, ali kolegijum će inače imati kapacitet za 45 sportista. Žemberi je izneo da se prevenstveno vrši odabir na osnovu talenta i da se vodi računa o tome da se ne povuku svi talenti iz baznih klubova iz okolnih mesta. Oni koji će biti primljeni u kolegijum će moći da se usele već u oktobru. Pored impozantne građevine su napravljeni jedan travnati teren, jedan kombinovani, i dva sa veštačkom travom. Posle otvaranja objekta, kada će Viktor Orban svečano predati i otvoriti objekat, sledi jedan bronzani meč U-14, a zatim finale. Na turniru će učestvovati Akademija Puškaš, Ferencvaroš, Partizan, Vojvodina, DAC, Čiksereda, Osijek i naravno TSC iz Bačke Topole. Pehar pobedniku će uručiti ministar Orban. Otvaranju će, pored predstavnika Fudbalskih Saveza Mađarske i Srbije prisustvovati i predstavnici Crne Gore, Erdelja, Rumunije, Hrvatske, Slovačke i drugih država iz regiona.

Za kolegijum Akademije su zadužili Boglarku Bler, pedagoga. Pored nje će još tri pedagoga voditi program za mlade na Akademiji. Đorđe Koković, međunarodno priznat stručnjak će koordinirati treninge i sportske aktivnosti sa više pomoćnika. Koković se dokazao i u Kini i u Brazilu. Oto Piri, koji je takođe međunarodno priznato stručno lice će pomagati njegov rad. Na Akademiji će biti još desetak zaposlenih, koji će voditi računa o održavanju terena, kuvati, i raditi ostale potrebne poslove za nesmetano funkcionisanje objekta. Deca iz Topole i okolnih mesta neće stanovati u Kolegijumu, ali će sve ostale sadržaje koristiti na Akademiji. Dr Tibor Deak će konstantno voditi računa o zdravlju dece.

Otvaranje novog kompleksa će biti 27. septembra, ali akademsko obrazovanje se već uveliko odvija u Topoli. O postignutom nivou svedoče rezultati selekcija. Mladi sportisti koji su ponikli u TSC-u, Zalan Bika i Tamaš Nađ, već imaju istaknuti učinak u prvoklasnoj Puškaš Akademiji.

Jedan od četiri pomoćna terena Akademije su izgradili tako da će moći da ga pretvore u zatvoreni teren, kako bi mladi mogli i preko zime da treniraju. Započeli su i rušenje gradskog stadiona, umesto kojeg će se izgraditi drugi, novi, koji će odgovarati propisima UEFA. Multifunkcionalni objekat će dati mesta i drugim sportovima, na primer i stonoteniski klub će moći da odigrava svoje mečeve u tom objektu. Stonoteniseri TSC-a se i u muškoj i u ženskoj konkurenciji takmiče u prvoj ligi. Topola je značajan regionalni sportski centar, a prema procenama ubuduće će biti još veći i bolji.