2024. április 20., szombat

Tisztelet a hősöknek, üzenet az utókornak

Felújítják a bácskossuthfalvi I. világháborús emlékművet

Bácskossuthfalva központjában javában zajlik az I. világháborús emlékmű felújítása, illetve az azt körbevevő szoborpark egy részének karbantartási munkálata.

Zajlanak a munkálatok Bácskossuthfalva központjában: a tervek szerint október végére megújul a Kossuth park és az emlékmű (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zajlanak a munkálatok Bácskossuthfalva központjában: a tervek szerint október végére megújul a Kossuth park és az emlékmű (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kiszélesítik a Kossuth-szobor körüli térköves sávot, több új padot és szemetest helyeznek el, illetve reflektoros megvilágítást szerelnek fel, a gyalogjárdák egy része is megújul. A felújítás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Bácskossuthfalva helyi közösség a falu I. világháborús emlékművének restaurálására, illetve környékének a rendbetételére az év elején – adóval együtt – 24 millió forintnyi támogatást nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től – tudtuk meg Seffer Attilától, a falu tanácselnökétől, aki a további részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy még az év elején pályázott a helyi közösség a szoborpark felújítására, és az elmúlt napokban a munkálatok is elkezdődtek a szabadkai Yumol vállalat kivitelezésében.

– Az emlékművet korábban megrongálta egy, a közelében kinőtt fa, az akkor keletkezett sérülések most helyre lesznek hozva. A szobrot a munkálatok folyamán lemossák, fugázzák, és más, ebben az esetben alkalmazott eljárással kezelik, tartósítják. Hogy az évfordulók alkalmával méltóképpen történhessen a megemlékezés, körülötte térköveket helyeztetünk le, illetve mellette koszorútartó oszlopok is helyet kapnak, és több irányból reflektorokkal történő kivilágítás veszi majd körül hamarosan – nyilatkozta Seffer Attila.

– Nemcsak az I. világháborús szobor felújítására pályáztunk, hanem a Kossuth-szobor körüli burkolatot is kicseréljük, és ezzel egyidejűleg ki is szélesítjük. A fennmaradó összegből a Juhász bálteremtől a helyi közösségig húzódó körülbelül 100 méteres járda is új burkolatot kap. Több szemetest és padot helyezünk el a park területén. A szükséges dokumentáció tisztázása és a Községközi Műemlékvédelmi Intézettel való egyeztetés után indulhattak meg a munkálatok. Az emlékmű a mosást és a tatarozást követően visszanyerheti az eredeti állapotát, illetve díszkivilágítást is kap majd. Ezt a folyamatot nem volt egyszerű már elindítani sem, hiszen a műemlékekre vonatkozó több követelménynek is eleget kellett tenni – hangsúlyozta Seffer Attila, aki elmondta azt is, hogy a munkálatoknak október végéig be kell fejeződniük.

Bácskossuthfalva I. világháborús hőseinek a tiszteletére 1943-ban szentelték fel az emlékművet, és az impériumváltással annak köszönhetően nem rombolták le, hogy a jövőre gondolva egy előrelátó helybeli a rajta szereplő magyar szimbólumsorozatot előbb leszappanozta, majd kíméletes módon levakolta. Helyi fiatalok ezt a réteget 2000-ben takarították le. A tanácselnök elmondta, hogy a múltra való tekintettel a szoborról nem távolítják el a korábbi vakolat szándékosan fent hagyott maradványait, hogy ezzel is emlékezzenek a történelem fordulataira és a falu sorsát ismeretlenül is befolyásoló névtelen hősökre.