2024. április 25., csütörtök

Kutass az éjszakában!

Pénteken tartják az Európai Kutatók Éjszakáját

Pénteken 16 és 22 óra között tartják meg az Európai Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvényt a Galleria Hotel átriumában – jelentették be kedden a városháza Médiaközpontjában megrendezett sajtótájékoztatón. A rendezvény jelmondata: Kutass az éjszakában, hatalom a tudásban!

Nataša Aleksić, a Szabadkai Városi Tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy a Kutatók Éjszakája több intézményt köt össze, általános iskolákat és középiskolákat, felsőoktatási intézményeket, kulturális szervezeteket, és alkalmat teremt arra, hogy fiatalok és idősek egy helyen találkozzanak, tanuljanak és tapasztalatokat cseréljenek.

Vladimir Todorović, Nataša Aleksić, dr. Zlatko Čović és dr. Tijana Prodanović (Fotó: Patyi Szilárd)

Vladimir Todorović, Nataša Aleksić, dr. Zlatko Čović és dr. Tijana Prodanović (Fotó: Patyi Szilárd)

Vladimir Todorović, a projekt koordinátora azt hangsúlyozta, hogy az esemény egy európai szintű rendezvény, amelyet a kontinens mintegy háromszázhúsz városában tartanak meg.

Dr. Tijana Prodanović egyetemi tanár, programkoordinátor arról beszélt, hogy a Kutatók Éjszakájának témái az interdiszciplináris együttműködés és a kulturális örökség.

A péntek esti programot dr. Zlatko Čović a Kutatók Éjszakájának helyi koordinátora ismertette. Elmondta, nagyon büszke arra, hogy már nyolcadik éve rendezik meg ezt az eseményt Szabadkán. Szavai szerint körülbelül száznyolcvan résztvevője lesz a rendezvénynek, a résztvevők műhelymunkákat fognak tartani, amelyen a látogatók kémiai, fizikai és biológiai kísérleteket tekinthetnek meg. A rendezvényhez csatlakozott a Szabadkai Városi Múzeum is, amely a rendezvény teljes ideje alatt nyitva tart.

Az Európai Kutatók Éjszakájának hivatalos megnyitója 16 órakor lesz, amelyen fellép a Széchenyi István Általános Iskola zenekara. A rendezvény ingyenes.