2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Több kommunális rendőr kellene

Nagybecskereken 14 közterület-felügyelő teljesít szolgálatot, holott legalább harminc kellene. A város mellett ugyanis még húsz faluban kell szolgálatot ellátniuk. Mint ahogy a Nagybecskereki Szociális Fórum tegnap esti tribünjén elhangzott, egyrészt nem lehet új embereket felvenni, másrészt pedig a közigazgatásban dolgozók körében nincs érdeklődés az esetleges munkahelyváltás iránt.

A Baglyas lakótelepen megrendezett összejövetelen megjelent Igor Virijević, a városi kommunális rendőrség főnöke is. Az összejövetel célja az volt, hogy a polgárok tájékozódjanak a közterület-felügyelet munkájáról, és természetesen, hogy véleményt is mondjanak róla. Mint ahogy a kommunális rendőrségnek a vezetője elmondta, ilyen kis létszámmal képtelenek eleget tenni minden követelménynek. Ahhoz, hogy valaki közterület-felügyelő legyen – az általános feltételek mellett –, részt kell vennie egy három hónapos kiképzésen, ami 300 ezer dinárba kerül. Ugyanakkor a közszolgálatok továbbra sem vehetnek fel új dolgozókat. A polgárok viszont megjegyezték, hogy a jelenleg közszolgálatban dolgozókat nem érdekli a kommunális rendőrré való esetleges átképzés.

Nagybecskerek az első városok között volt, ahol létrejött a közterület-felügyelet. A szolgálat vezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat év alatt a kommunális rendőrségnek nem volt szüksége kényszerítő eszközre, amire törvényileg részben fel vannak jogosítva. A legtöbbször erőszakos viselkedés, szemetelés, a zöldövezetekben való parkolás vagy pedig a hirdetőhelyek tönkretétele miatt voltak kénytelenek közbelépni. Szabálytalan gépkocsiparkolás miatt évente 1500 feljelentést tesznek, amiért egyébként ötezer dináros büntetés jár. Olyan is van, aki ellen emiatt már húsz feljelentést tettek. Ennél nagyobb problémát okoznak az illegális szemétlerakatok. Számuk emelkedett, mióta a központi szeméttelepen megfizettetik a hulladékürítést. Ebből a szempontból a legnagyobb probléma a város Szentmihály felőli bejáratánál van. A közterület-felügyelet vezetője szerint ezt a problémát éjjel is „látó” kamerák felszerelésével lehetne megoldani.

A polgárok arra is panaszkodtak, hogy – különösen a nyári hónapokban – több magántulajdonban levő, alkoholt árusító létesítmény zaja zavarja a nyugalmukat.