2024. április 25., csütörtök
Szófigyelő

Celebkedik

A médiasztárra, ismert, ünnepelt személyre utaló celeb szónak igei származéka is van már, a celebkedik. Leginkább rosszalló értelemben használják olyan személyekre vonatkoztatva, akik extrém tetteikkel, botrányaikkal, szélsőséges viselkedésükkel váltak közismertté, és eléggé el nem ítélhető módon mutogatják magukat: A hideg is kiráz, hogy Andi celebkedik. – Dzsudzsák mostanában többet celebkedik, mintsem focizna ... – Kabát foci helyett inkább celebkedik. – Berki Krisztián amellett, hogy celebkedik, rendszeresen kerül elő furcsa cégügyekben. – A kétes hírű argentín, aki jelenleg a Vatikánban celebkedik, ellátogatott Törökországba. – Rocco ma üzletember, inkább csak celebkedik magyar felesége oldalán. – Városvezetés helyett a nézőknek celebkedik! – Rengetegen kritizálják, jogosan, hiszen azon kívül, hogy celebkedik, mást nem nagyon csinál. – Az azért nyilvánvaló, hogy a hollywoodi sztárok többsége semmi mást nem csinál, mint hogy celebkedik. – Olasz reality show-kban mutogatja a hátsóját és főállásban celebkedik. – Itthon már nem érték az, ha valaki szívből és szépen és magyarul énekel, csak ha celebkedik. – Nem celebkedik, nem nyafog, nem vigyorog és nem jópofizik a nézőkkel, hanem teszi a dolgát.

Néha simán közszereplésre utal a celebkedik ige. Az énekes már nem celebkedik. – A modellkedés mellett műsort vezet, celebkedik és több vállalkozása is van. – És regényt ír, versel, szinkronstúdiót üzemeltet, néha celebkedik is ez a színes ember. – A szerencsétlen rocker pedig csak ámult, ahogy Feró politizál, hol itt, hol ott, korcsolyázik, tehetségkutatózik, és vacsoracsatázik és celebkedik. – Azt mondja erről, azért celebkedik, mert az sok emberhez eljut.

A foglalkozást vagy rangot jelölő főnévből -kodik, -kedik, -ködik képzővel alkotott igék közt több rosszalló értelmű is van: bohóckodik (’bohóc módjára viselkedik, mások szórakoztatására bolondozik’), hősködik (’bátorságával, véghez nem vitt hőstetteivel kérkedik, henceg, szájhősként viselkedik’), színészkedik (’képmutatóan viselkedik, szándékát hamis külsőségek mögé rejti’), művészkedik (’ügyes, művészi eljárást alkalmaz valaminek az elérésére’) stb. A színészkedik és a művészkedik igének elsődlegesen pozitív a jelentése (’színészi pályán működik’, illetve ’nem hivatásszerűen, nem rendszeresen, inkább időnként, kedvtelésből vagy műkedvelésből gyakorolja a művészet valamely ágát’). A vitézkedik eredetileg a katonáskodik szinonimája volt, mai szövegkörnyezetben vagy gúnyos (’szájhősként viselkedik; hősködik, hetvenkedik’) vagy tréfás (’valahol valahogyan szerepel, helytáll, dolgát végzi’) jelentést kap.