2024. április 19., péntek

Teherán továbbra sem akar tárgyalni az Egyesült Államokkal

Irán vezetőinek nem áll szándékukban találkozni Donald Trump amerikai elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel - mondta Ali Hamenei, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője főtanácsadója az IRNA iráni hírügynökségnek, az iráni Forradalmi Gárda pedig éles szavakkal illette az Egyesült Államok elnökét.

A gárda az ENSZ Közgyűlés hetvenharmadik ülésszakának általános vitája előtt kiadott közleményében az amerikai elnököt azzal vádolta, hogy gazdasági háborút vív Iránnal, Donald Trumpot pedig gonosznak és kalandornak nevezte.

Trump májusban egyoldalúan felmondta az Iránnal 2015-ben aláírt, többhatalmi atomalkut, augusztusban pedig újra szankciókat vezetett be az iszlám köztársaság ellen, amelyek súlyosan érintették az ország gazdaságát, mert minden országot sújt, amelyek kereskednek Iránnal.

Az egyezmény többi aláírója hétfőn azonban úgy döntött, továbbra is fenntartja kereskedelmi kapcsolatait Teheránnal.

Trump júliusban még úgy nyilatkozott, kész feltétel nélkül találkozni Haszan Róháni iráni elnökkel, Mike Pompeo külügyminiszter pedig vasárnap a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában megismételte a javaslatot, amelyet kiterjesztett Ali Hamenei ajatolláhra is.

Elemzők szerint Róháni eredetileg nem zárkózott el a találkozótól, de miután Trump felrúgta az atomalkut, az iráni keményvonalasok nyomására meggondolta magát.

Hamenei főtanácsadója, Ali Akbar Velájati kedden adott interjújában hangsúlyozta, a találkozó "sosem fog megvalósulni".

Kedden Trump Twitter-üzenetben jelentette be, hogy nem szándékozik az iráni vezetőkkel találkozni, hozzátéve, hogy a maga részéről egyébként biztos benne, hogy Róháni elnök nagyon kedves ember.

Az iráni ENSZ-küldöttség szóvivője erre reagálva bejelentette, hogy találkozóról eredetileg sem volt szó.