2024. április 25., csütörtök

Regionális politikával a gazdasági eredményekig

Vajdaság a házigazdája az AER rangos nagygyűlésének – Az idén gazdasági fórumot is tartanak

A határok nélküli Európa megteremtése, az európai szintű együttműködés elősegítése és a civil szféra erősítése a célja az Európai Régiók Közgyűlése (AER) tevékenységének. A szervezet éppen Újvidéken tartja őszi nagygyűlését és bizottságainak az üléseit. Ma nyitották meg az első plenáris ülést a Tartományi Képviselőház nagytermében. Arról, hogy a vajdasági parlament és a tartomány egésze voltaképpen „Európa kicsiben”, Pásztor István házelnök beszélt, aláhúzta, hogy hat hivatalos nyelv van itt használatban, nem csupán papíron, hanem a gyakorlatban is. Üdvözölte a vendégeket, összesen 138-an vannak Európa 15 országából, harminc régiójából. Valamennyiüket arra buzdította, hogy itt tartózkodásuk alatt ismerjék meg minél jobban Újvidéket, Európa leendő ifjúsági és kulturális fővárosát. Az AER, mint mondta, a dialógus serkentésének, az együttgondolkodásnak a szervezete, Szerbia tekintélyét növeli az, hogy otthont adhat az őszi nagygyűlésnek. A házelnök arra emlékeztetett, hogy Vajdaság 2002 óta tagja az AER-nek, azóta számos fontos rendezvénynek adott otthont. Jövőre, éppen az ifjúsági fővárosi cím „birtoklásakor” immár másodszor tartják Újvidéken az AER nyári ifjúsági szabadegyetemét.

Európa 15 országából, harminc régiójából érkeztek az AER tagjai Újvidékre (Ótos András felvétele)

Európa 15 országából, harminc régiójából érkeztek az AER tagjai Újvidékre (Ótos András felvétele)

Szerbia stratégiai célja az EU-hoz való közeledés – állapította meg videoüzenetében Ana Brnabić kormányfő. Óriási jelentőségűnek nevezte, hogy az AER konferenciáját Újvidéken tartják meg, s azt mondta, a gazdasági, szociálpolitikai és adathozzáférhetőségi kérdések minden modern társadalomban kulcskérdésnek számítanak, így a szerb kormány is sokat foglalkozik ezekkel, és üdvözölte, hogy az AER bizottságai is tárgyalnak a témákról. Igor Mirović tartományi kormányfő annak fontosságát taglalta, hogy az országokban a régiók kiemelkedő szerepet kapjanak a döntéshozásban, ennek az elvnek megfelelően folyik a munka a vajdasági adminisztrációban is.

Nina Björby, az AER alelnöke szerint a szervezet azért jött létre, hogy a régiók hangja legyen, találkozási pont, ahol megvitathatják a legfontosabb kérdéseket. Úgy fogalmazott, Vajdaság több mint jó házigazdája a közgyűlésnek.

Éppen Vajdaság kezdeményezésére az idén először tartanak az AER nagygyűlésével párhuzamosan régióközi gazdasági fórumot is az Újvidéki Vásáron. Az érdeklődés felülmúlta a várakozásokat – számolt be Damir Zobenica, a tartományi parlament és az AER alelnöke. Mint mondta, sokszor teszik fel a kérdést: milyen konkrét eredményeket tud Vajdaság elérni a szervezeti tagságával, ezért kidolgoztak egy platformot, amelyen a cégek, gazdasági kamarák, fejlesztési ügynökségek jelezhették részvételi szándékukat. Végül 16 ország 140 vállalatának vagy ügynökségének a képviselője tartott igényt szemtől szembeni találkozókra Újvidéken. Így jutunk el a „magas politikától” a gazdasági eredményekig – értékelte Zobenica.

A nap folyamán Ognjen Bjelić tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár és Mathieu Mori, az AER főtitkára aláírták a jövőre esedékes nyári ifjúsági szabadegyetem vajdasági megszervezéséről szóló megállapodást.