2024. április 16., kedd

A fogyasztáshoz hangolt nyugdíjemelés

Zoran Đorđević: Lehetőség lesz arra, hogy a nyugdíjak nagyobb arányban növekedjenek, mint az árak

– A kormány sokkal nagyobb mértékben szeretné növelni a nyugdíjakat, mint amilyen arányban az alapvető élelmiszerek ára reálisan emelkedik. Így az ellátmányt kiegyenlítenék a minimális fogyasztói kosár értékével – nyilatkozta újságíróknak Zoran Đorđević szociálpolitikáért is felelős munkaügyi és foglalkoztatási miniszter a köztársasági parlamentben.
Elmondta, hogy a nyugdíjtörvény javasolt módosításai szerint nemcsak az inflációval hangolnák össze az ellátmányt, mert abban az esetben „a nyugdíjak mindig ugyanolyan távolságból követnék a minimális fogyasztói kosár értékét”.

– Úgy ítéljük meg, hogy az állam a következő években jó gazdasági eredményeket lesz képes felmutatni, s hogy lesz lehetőség arra, hogy a nyugdíjak nagyobb arányban emelkedjenek, mint az árak. A jelszavam az, hogy nem lehet ekkora különbség a fogyasztói kosár és a nyugdíjak között, és az ellenzék nem fog engem meggyőzni arról, hogy az idős korosztály ellátmányát elegendő összehangolni csupán az árak emelkedésével. Demagóg magyarázat az, hogy 30 éven át ez volt a gyakorlat. A kormány tovább akar lépni – mondta Đorđević.
A minap a Pénzügyi Tanács úgy értékelte, hogy a nyugdíjtörvényre benyújtott módosításokban nem lelhető fel az a szabály, melynek alapján növelik majd a nyugdíjakat, hanem ez a kormány kedvétől függ majd, mint az afrikai országokban. Đorđević erősen kifogásolja ezt a hasonlatot, hangsúlyozta, hogy az a rendszer, amit most bevezetnek, Ausztriában, Írországban, Hollandiában vagy Dániában már működik. Azt állította, hogy a beterjesztett módosítások szerint nem a kormány dönt majd a nyugdíjemelésről, csupán javaslatot tesz, a döntést pedig a parlament hozza meg.