2022. október 1., szombat

2025-re fenekestül fordul fel az életünk

A munkahelyi feladatok több mint felét 2025-re már robotok fogják végezni – figyelmeztettek a múlt héten a Tiencsin-i Világgazdasági Fórum, közismertebb nevén a nyári Davos résztvevői. Szerintük ezáltal 75 millió munkahely szűnhet meg mindössze néhány éven belül.

Néhány év múlva, egészen pontosan már 2025-re, a munkahelyi feladatok több mint a felét robotok fogják elvégezni – írja a Daily Mail, a Világgazdasági Fórum figyelmeztetésére hivatkozva. A szervezet becslése szerint a robotok és a mesterséges intelligencia fejlődésével világszerte 75 millió munkahely fog megszűnni már 2022-ig.

A szervezet ugyanakkor azt is állítja, hogy ugyanez alatt az idő alatt akár 133 millió új munkahely is keletkezhet, ugyancsak a gépek által. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a gépek megjelenése csak negatívan hathat a foglalkoztatásra, sőt, annak pozitív hatásai is lehetnek. Persze lesznek olyan szakmák, melyek esetében a robotok gyorsan átvehetik az emberek helyét: a szervezet idei kutatása szerint ilyen terület lehet a könyvelői, postai vagy akár a titkári. Ugyanakkor lesznek olyan szakmák is, amelyeknél továbbra is fontos lesz az emberi tényező.

Nagy kihívás lesz azon munkavállalók átképzése, akik elveszítik munkájukat a robotok előretörése miatt. Ők arra fognak kényszerülni, hogy képezzék az olyan készségeiket mint például a kreativitás, kritikai gondolkodás és a meggyőzési készség. A kutatás során megkérdezett üzleti vezetők úgy gondolják, hogy 2022-ig a légi közlekedés, utazás és a turizmus területén dolgozó alkalmazottak átképzésére lesz elsősorban szükség. Globális szinten ugyanakkor a munkaerő 54 százalékát át kell majd képezni annak érdekében, hogy a gépek elterjedését követően új szerepet vállalhassanak a munkaerőpiacon.