2024. április 19., péntek

Feladatunk a kulturális örökség megőrzése

Köztársasági és tartományi tisztségviselők, valamint diplomaták jártak a sztapári szövőtáborban

– A kulturális örökség minden formájának megőrzése egyúttal a múlt iránti tisztelet jele, és annak bizonyítéka, hogy felelősséget vállalunk a jövőért is. Ezért az a feladatunk, hogy mindazt, amit megőrzésre kaptunk elődeinktől megvigyázzuk, és tovább gazdagítva átadjuk utódainknak – fogalmazott Igor Mirović tartományi kormányfő, miután Pásztor Istvánnal, a vajdasági képviselőház elnökével, valamint munkatársaikkal és a diplomáciai kar képviselőivel tegnap ellátogatott a sztapári szövőtáborba. Immár hagyományos rendezvényről van szó, negyedszer szervezték meg, célja pedig a vajdasági kulturális örökség megőrzése, ezáltal pedig a nők gazdasági megerősítése, valamint az eredeti helyi termékek, ez esetben a sztapári szőttesek megőrzése, népszerűsítése.

A sztapári szőttesek a tartományi és a köztársasági kormány protokolláris ajándékai között szerepelnek (Fotó: Ótos András)

A sztapári szőttesek a tartományi és a köztársasági kormány protokolláris ajándékai között szerepelnek (Fotó: Ótos András)

– Sztapárt különleges hely illeti meg Vajdaság és Szerbia földrajzi és minden más jellegű térképén, nemcsak az itteni szőtteseket készítő szorgos kezeknek köszönhetően, hanem olyan településként is, amely jeles írókat adott nekünk, többek között Miroslav Josić Višnjićet vagy Boško Ivkovot, s amelynek rekord hozamokkal büszkélkedő termelői vannak. A tartományi kormány támogatása éppen ezért nem fog elmaradni – ígérte Mirović.

Zorana Mihajlović, a köztársasági kormány alelnöke, a nemi egyenjogúsági országos egyeztető testület elnöke azt emelte ki, hogy az ilyen rendezvények elősegítik a falusi nők helyzetének javítását. „A sztapári szövőtáborban alkalmunk nyílik rálátni történelmünkre, identitásunkra. Ha ezt összekötjük a modern Szerbiával, akkor továbbléphetünk” – állapította meg Mihajlović.

Dušanka Golubović, Zombor polgármestere megköszönte a tartományi és a köztársasági kormány támogatását, s elmondta: azt szeretnék, hogy a sztapári szőttesekkel példát mutassanak más közösségeknek, vagyis hogy saját kultúrkincsük megőrzésére serkentsék őket.

A szellemi örökség részeként nyilvántartott sztapári szőttesek a tartományi és a köztársasági kormány protokolláris ajándékai között szerepelnek.