2024. április 23., kedd

Milyen a levegő minősége Zomborban?

A  címben  fölvetett  kérdésre talán  a  városi  tanács  legutóbbi rendelkezése nyomán kaphatunk választ.  A  tanácsnokok  ugyanis meghozták a levegő minőségi  ellenőrzésének  programját  a 2018/2019-es időszakra. Az értekezletről kiadott, hivatalos közlemény  nem  említ  részleteket  a programról, mindössze azt, hogy a  levegő  minőségi  ellenőrzése során kapott adatokat eljuttatják a Környezetvédelmi Minisztériumnak. Néhány nap elteltével ugyanez a minisztérium közzétette, hogy Szerbiában évente hatezer személy veszti életét a légszennyezés miatt. Goran Trivan miniszter szerint Belgrádban, Pancsován, Nišben és Szabadkán a legrosszabb a helyzet e tekintetben. A miniszter a légszennyezés fő kiváltó okának a régi gépkocsikat nevezte meg. A közölt adatok szerint a Szerbiába tavaly behozott 131 000 használt autónak a 60 százaléka 12 évnél régebbi, ezek károsanyag-kibocsátása felelős a levegő minőségi romlásáért.

Zombor  nem  szerepel  a légszennyezett városok között, az itt működő, automatikus mérő-állomás  adatai  nem  vészesek. Kérdés viszont, hogy az önműködő eszköz káros anyagnak tekinti-e a bűzt? Abból ugyanis bőven jut a lakóknak.

A Proteinka Állategészségügyi Intézmény, közismertebb nevén döghamvasztó, az állati eredetű hulladék  földolgozását,  illetve megsemmisítését végző létesítmény ugyanis évek óta megkeseríti a nappalokat és éjszakákat a város legsűrűbben lakott részében. Az Újszelencsén élők nem tudnak szellőztetni, mosott ruhát szárítani  a  szabadban,  a  kávézók teraszaira nem ülnek vendégek, de adott időjárási körülmények között a bűz eljut a város túloldalára is. Egyes közösségi oldalakon megjelent beszámolók szerint a levegő minőségének ellenőrzéséről született városi határozat után mintha vérszemet kapott volna a  döghamvasztó,  a  korábbinál intenzívebben ontotta magából a bűzt.

A  Proteinka  az  állam  kezében van, a helyi önkormányzatnak nincsen rá befolyása. Évek során  hiába  szólaltak  föl  politikusok  az  üzemben  keletkező gázok szűrése érdekében, hiába tiltakoztak bűz ellen rendszeresen gázálarcos csoportok, olykor meg se hallgatták követeléseiket, és természetesen elmaradt a várt javulás is. Ráadásul kiderült, hogy azokat a jószágtetemeket, amelyek megsemmisítésére  a  döghamvasztónak nem volt kapacitása, egyszerűen elföldelték a Proteinka környékén, egyszerre szennyezve a talajt és a talajvizet.

Tavaly  februárban  Branislav Nedimović, akkori mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter és Antonio Ratković, Zombor polgármester-helyettese  arról nyilatkozott, hogy két hónapon belül konkrét lépésekre kerül sor a Proteinkában. Aztán a hónapok múltak, az Újszelencsét fojtogató bűz maradt.