2024. április 19., péntek

Megelőzéssel szívünk egészségéért

Ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukorszint-mérések Szabadkán és környékén

A szív világnapja alkalmából számos rendezvényt szerveznek a héten városunkban, amelynek fő célja, hogy megelőzzék a szív- és érrendszeri betegségeket. Ma 10 és 12 óra között a város főterén ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukorszint-mérést végeznek, valamint orvosok adnak életmódtanácsokat. A világnap kapcsán hétfőn a Médiaközpontban sajtótájékoztatót tartottak.

Dr. Zorica V. Dragaš, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet Egészségfejlesztő Központjának képviselője a szívbetegségek kapcsán a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a 15 és 69 év közöttiekből a világon évente több, mint 17 millió ember hal meg szív- és érrendszeri betegségek következtében. Hozzátette, hogy az észak-bácskai körzetben az elmúlt évben 2643 ember halt meg, ebből szív- és érrendszeri betegségek következtében 1450 személy hunyt el, ebből 619-en férfiak, 831-en pedig nők.

Zoran Milovanović, dr. Verica Dronjak, dr. Zorica V. Dragaš és Jelena Pavlović (Fotó: Patyi Szilárd)

Zoran Milovanović, dr. Verica Dronjak, dr. Zorica V. Dragaš és Jelena Pavlović (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségház Prevenciós Központjának képviselője elmondta, hogy szombaton 10 és 12 óra között Csantavéren a helyi közösség helyiségeiben tartanak ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukorszint-mérést, továbbá EKG-vizsgálatot, valamint szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokat.

Jelena Pavlović a Szabadkai Gyógyszertárak nevében arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy ma van a gyógyszerészek világnapja, ezért ebből az alkalomból ma délelőtt a Szabadkai Gyógyszertárak 1., 2., 7., 8. és 10. számú kirendeltségében kizárólag ingyenes tanácsadást folytatnak a szív- és érrendszeri gondokkal küzdő betegeknek, valamint az állandó terápián lévőknek.

Zoran Milovanović, a Vöröskereszt Szabadkai Szervezetének nevében elmondta, hogy a szervezet az általános iskolás és középiskolás diákoknak tartott előadásokkal támogatja az akciót.

Október elsején 10 és 13 óra között a város főterén újabb ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukorszint-mérést tartanak az idősek világnapján.