2024. április 20., szombat

Egy könyv a látogatóknak

Bemutatták Dömötör Gábor A szabadkai Zsinagóga című kötetét

Pénteken, az Európai Együttműködés Napján, a szabadkai Zsinagógában bemutatták Dömötör Gábor A szabadkai Zsinagóga című könyvét. A kötetet Magyarország–Szerbia határon átnyúló Interreg-IPA-program keretében adta ki a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet.

Dömötör Gábor az új kötettel a kezében (Gergely Árpád felvétele)

Dömötör Gábor az új kötettel a kezében (Gergely Árpád felvétele)

A könyvbemutatón összegyűlt érdeklődőket Silling Léda, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, a kötet szerkesztője köszöntötte, majd Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szólalt fel, aki elmondta, hogy a Zsinagóga felújítására hosszú és nehézkes folyamat volt, amely negyven évig tartott, de megérte várni rá. Az új kötetet Miroslava Babić, a szabadkai városi tanács művelődéssel megbízott tagja és Kovács Zita, a bajai Tűr István Múzeum igazgatója méltatták. Az eseményen Dömötör Gábor, a kötet szerzője is szólt a közönséghez: megköszönte Király Lászlónak a Zsinagóga megmentéséért tett erőfeszítéseit. Király Gábor mérnök volt az, aki az 1970-es években, amikor a Zsinagóga kupolája megdőlt, hidraulikus emelőkkel helyreállította.

– Egy bemutató könyvet szerettem volna írni azok részére, akik majd meglátogatják a Zsinagógát. Szükség van egy olyan publikációra, amely nem túl hosszú, nem túl rövid, amelyben benne vannak az épület alapvető adatai, ami végigvezeti a látogatót a Zsinagógán, úgy, hogy bemutatja a szimbólumvilágát, mert, valljuk be, ezekről a dolgokról az embereknek nem sok fogalmuk van – mondta Dömötör Gábor.

A könyvbemutatót a Garden Quartet fellépése tette még emlékezetesebbé.