2024. március 29., péntek
EURÓPA-BAJNOKSÁG

Póta Georgina bronzérmes párosban

Tegnap este ért véget az alicantei asztalitenisz-Európa-bajnokság, ahol korábban Aleksandar Karakašević és Rūta Paškauskienė vegyes párosban bronzérmet szerzett. A végjáték felé közeledve ugyanezt a tettet hajtotta végre a magyarországi Póta Georgina és svéd játékostársa, Matilda Ekholm is, akik a női párosok mezőnyében az elődöntőben nagy csatában maradtak alul a Sofia Polcanova/Yana Noskova duóval szemben. A 33 éves Pótát és a 36 esztendős Ekholmot az első helyen emelték ki a szervezők, évek óta alkotnak egy párost a versenyeken, több World Tour-tornát is nyertek, egyértelműen ők voltak a mérkőzés esélyesei, de a hetedik játszmában Polcanováék kihasználták harmadik meccslabdájukat. Ezen versenyszám döntője aztán páratlan izgalmakat hozott, ám végül Nina Mittelham és Kristin Lang szerezték meg az aranyat, a döntő szettben 14:12-vel diadalmaskodtak.

A férfi párosok versenyében az osztrák Daniel Habesohn és párja, Gárdos Róbert örülhettek az első helynek, miután a döntőben viszonylag simán nyertek a svéd Mattias Falck/Kristian Karlsson duó. ellen.

A kontinensviadal női egyéni mezőnyében Póta a legjobb 16 között búcsúzott, ahol Petrissa Soljától szenvedett vereséget. A finálét a lengyel–kínai Li Qian és az ukrán Margarita Peszocka vívta, s bár 2:0-ra Peszocka vezetett, Qian négy játszmát nyert zsinórban, így a 2015-ös vb-n párosban elért bronza után valószínűleg pályafutása legnagyobb sikerének örvendhetett.

A férfiaknál kisebb meglepetésre az ifi korában is jól, de nem kiemelkedően teljesítő román IonescuOvidiu kiütötte a címvédő Lebessont, a negyeddöntőkben a fehérorosz Vlagyimir Szamszonovot, az elődöntőben pedig Kristian Karlssont búcsúztatta. A másik ágon a papírformának megfelelően Timo Boll kvalifikálta magát a végjátékba, ő a négy között honfitársát, Patrick Franziskát küldte haza. Az Eb-címért zajló csatát lapzártánkkor Boll utolsó megnyert pontja fejezte be, aki pályafutása hetedik egyéni aranyát szerezte a kontinensbajnokságon.