2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ – ÚJVIDÉK

Az I. ligát célozza meg az Egység

A nagy múltú újvidéki Egység Sportegyesületet 2005-ben alapították újra Bátori József vezetésével, asztaliteniszklubját pedig két évvel később, 2007-ben alakították meg Falb Zoltán megválasztott klubelnök élen járásával. Az új szezon előtt Falb Melinda, a klub jogi képviselője számolt be lapunknak a csapat múltjáról, jelenlegi helyzetéről és terveiről.

Annak idején a telepi Dunavirág óvodában voltunk, egy ottani helyiségben edzettek a játékosaink. Abban az időben 15–20 gyerek volt beíratva, de a kezdetektől fogva működött felnőttcsapatunk is.

A klub szakmai munkáját mindig jó edzők vezették. – A legelején Csen Vej-Vej, egy Újvidéken tanuló kínai asztaliteniszező foglalkozott a játékosainkkal, majd a párom, Falb Zoltán tevékenykedett játékos-edzőként. Bús Imre szintén edzőként és játékosként volt nálunk, de ő 2017-ben elment Olaszországba. Imre egyfajta példakép volt a gyerekek számára.

Az Egység később együttműködést kötött a Novi Sad klubbal. – Szorosan együttműködünk a Novi Sad asztaliteniszklubbal, az ő termükben tartjuk az edzéseket a SPENS csarnokban. A fiúknak ezzel együtt kettős regisztrációjuk is lett, a pontozásos versenyeken a Novi Sad klub neve alatt vesznek részt, de a ligában (II. liga – észak – a szerző) az Egység Asztaliteniszklub tagjaként szerepelnek. Jelenlegi edzőjük a Novi Sad trénere, Vlada Zakić, aki jó szakember.

Négyen alkotják a csapatot: a 18 éves Szentmártoni Dénes, a 17 éves Falb Hunor, a 15 éves Jovan Jockov (országos kadét bajnok)és a 17 éves Miloš Manukov, aki nemrég lett tag. – Szentmártoni, Falb és Jockov képezik a csapat magját. A most kezdődő idény lesz a harmadik, hogy együtt edzenek és játszanak, és egyre jobban teljesítenek. Az egyéni versenyeken rendszerint jól szerepelnek, és a liga legjobb játékosai közé tartoznak. A múlt szezonban például egyedül ők verték meg a ligaelső topolyai TSC-t, 4:3-ra győztek a SPENS-en. A jövőre nézve az is mellettük szól, hogy nagyon fiatalok, a bajnokságban az Egységé a legfiatalabb keret. Most már csak egy kis tapasztalat hiányzik.

A fiúknak naponta két edzésük van. – Rendszeresen részt vesznek mindegyiken. A szezonban szinte minden hétvégén mérkőzésük van, a középiskola mellett szinte csak ezzel foglalkoznak – árulta el Melinda, hozzátéve, hasonlóan sok másik klubhoz, ők is anyagi gondokkal küzdenek. – Az a kis összeg, amit a várostól kapunk, alig fedi a felmerülő költségeket. Az útiköltségen felül egy-egy pár gumit tudunk adni az ütőkre, esetleg néha egy-egy pólót… A Novi Saddal való együttműködés ezen a téren is sokat segít, onnan is kapnak a fiúk gumikat és egyéb felszerelést.

Az Egység 2017-ben jutott fel a II. ligába, és rögtön a következő idényben az élcsapatok közé került. – Az idén tavasszal véget ért szezonban harmadikak lettünk. A fiúk csak néhány ponttal maradtak le a második helyről, ami osztályozó rájátszást ért volna, vagyis lehetőségünk lett volna kiharcolni az I. ligás szereplést. Az első meccsünk az új szezonban szeptember 29-én lesz. Nagyon reméljük, hogy a szezon végére sikerül a feljutás, és talán könnyebb dolgunk is lesz, hiszen a múlt szezon két legerősebb csapatával most már nem kell megküzdenünk.