2024. március 29., péntek

Győzött az ellenzék a Maldív-szigeteken

Megerősítette hétfőn Ibrahim Mohamed Szolih ellenzéki jelölt győzelmét a Maldív-szigeteki elnökválasztáson a szigetország választási bizottsága, nem sokkal később pedig a hivatalban lévő Abdulla Jamín Gajúm elnök kormánya is elismerte a vereséget.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Szolih már a szavazatok 92 százalékának összeszámlálásánál bejelentette győzelmét.
A választási bizottság közlése szerint az 54 éves ellenzéki jelölt a szavazatok 58,3 százalékát, 134 ezer voksot kapott az 59 éves Abdulla Jamín Gajúm hivatalban lévő elnök 96 ezer szavazatával szemben. A részvételi arány meghaladta a 89 százalékot. Mintegy 262 ezer ember volt jogosult az urnák elé járulni.
A külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben a részeredményekre hivatkozva megerősítette, hogy a Maldív Demokrata Párt (PDM) jelöltjeként ringbe szálló Szolih megnyerte a választást. A tárca kiemelte: a voksolás békés körülmények között, incidensek nélkül zajlott le.
Jamín elnök azonban még nem szólalt meg nyilvánosan a szavazás lezárulta óta, ami sokakban bizonytalanságot kelt a jövőt illetően. A PDM egyik tisztségviselője korábban arról beszélt: attól tartanak, hogy Jamín - veresége esetén - esetleg megsemmisíttetheti a választási eredményeket, szükségállapotot hirdethet és így hatalmon maradhat.
"Az üzenet tisztán érthető. A Maldív-szigetek népe változást, békét és igazságot akar. Szeretném megkérni Jamín elnököt arra, hogy fogadja el a nép akaratát, és kezdje meg a békés hatalomátadást az alkotmánynak megfelelően" - mondta Szolih.
A Maldív-szigeteki Haladó Párt (PPM) színeiben induló Jamín korábban bizakodóan nyilatkozott a választás kimenetelét illetően. Jamín első mandátumát hatalma megszilárdítására használta fel, és bebörtönöztette több ellenfelét, köztük féltestvérét, Maumún Abdul Gajúm korábbi elnököt. Elhallgattatta a kormánnyal szemben kritikus médiumokat és civil szervezeteket, és mindent megtett azért, hogy ellenőrzése alá vonja a bíróságokat.
A Maldív Demokrata Párt jelöltjeként ringbe szálló Szolihot további két fontos tömörülés támogatja. Az ellenzéki vezető azt ígérte, hogy helyreállítja a demokráciát, és kiszabadítja a Jamín kormánya által bebörtönzött politikai foglyokat.
A választásra árnyékot vetett, hogy szombaton házkutatást tartottak Szolih egyik kampányirodájában, annak gyanúja miatt, hogy az ellenzék szavazatokat vásárolt. Emellett nemzetközi megfigyelők egy csoportját nem engedték be az országba, ugyancsak szombaton arra figyelmeztettek, hogy a választás nem lesz szabad és tisztességes, és "sötét következményei" lesznek.
A hivatalos végeredményt a hét végéig teszik közzé.