2024. március 28., csütörtök

Irán vádol, az USA cáfol a véres merénylet után

Megjelent egy felvétel a közösségi médiában azokról a férfiakról, akik lemészároltak 25 embert, és megsebesítettek további több mint negyvenet egy iráni katonai parádén szombaton.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A videó kommentje legalábbis azt állítja, hogy ők voltak a véres merénylet elkövetői. Az Iszlám Állam terrorszervezet mindenesetre felelősséget vállalt értük és az akcióért is.

A perzsa állam elnöke ugyanakkor az Egyesült Államokat hibáztatja.

Haszán Róhani szerint az Egyesült Államok és Öböl menti szövetségesei biztosították az eszközöket ehhez a támadáshoz. "De mindenki, akinek köze volt hozzá, rács mögé kerül, és elnyeri büntetését" - tette hozzá.

Az amerikai ENSZ-nagykövet visszautasította a feltételezést, hogy Washington állna a háttérben. Úgy fogalmazott, hogy Róhani elnök az, aki uszítja népét ahelyett, hogy a tükörbe nézne, és ott keresné ennek a támadásnak az okát.

Irán délnyugati részén, Ahváz városában volt díszszemle szombaton. Négy férfi egyszerre nyitott tüzet a közönségre, katonák és civilek is vannak az áldozatok között. A 25 halott egyike egy kisgyerek. A szemtanúk beszámolója szerint majdnem negyed óra eltelt, mire a rendőrök lelőtték a támadókat.