2024. március 28., csütörtök

Ukrajna kiutasítaná Beregszászról a konzult

Magyarország arányos választ ígér, de inkább azt szeretné, ha erre nem kerülne sor

Ukrajna kész kiutasítani a magyar konzult Beregszászról,ha Budapest nem hívja őt vissza – közölte az ukrán külügyminiszter. Pavlo Klimkin a hét végén rádióműsorban üzente meg: a magyarok vagy visszahívják a beregszászi konzulátusukon történt állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készült (és múlt szerdán közzétett) videofelvételen szereplő konzuljukat, vagy Ukrajna utasítja ki.

A videóban az látható, amint kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Vaszil Bodnar, a miniszter helyettese pedig azzal vádolta meg Budapestet, hogy beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és akadályozza az ország euroatlanti integrációját, s ezzel Moszkva érdekeit szolgálja. Klimkin a héten New Yorkban találkozik Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, aki tegnap elmondta: ha az ukrán fél kiutasítja a magyar konzult, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül Budapest részéről, ezt azonban remélhetőleg el lehet kerülni.

A magyar fennhatóságú területen történt videózást titkosszolgálati akciónak minősítette. Kijelentette: Magyarország külképviseletein kizárólag olyan tevékenységek zajlanak, amelyek teljes mértékben összeegyeztethetőek a nemzetközi és a magyar joggal. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a választásokra készülő Ukrajnában megélénkült a magyarellenes hangulatkeltés. Szerinte a hatalom azért vette elő a magyargyűlöletet, hogy javítsa választási esélyeit. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy Budapest mindent megtesz a kétoldalú jó kapcsolatokért, de kiáll a jogfosztott kárpátaljai magyar közösségért is.

Klimkin arról is beszélt a rádióban, hogy állampolgárságot nem szabad osztogatni, és manipulálással sem szabad foglalkozni. Kifejtette továbbá, hogy Szijjártóval tárgyalnak a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozásáról” is. Szerinte tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban; minden ötödik kárpátaljai magyar család. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte.

Az EU-ban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, s az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett, felvetve egy új állampolgársági törvény szükségességét.

Kitért azonban arra, hogy az állampolgárság osztogatását tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nemcsak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videofelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez a helyi törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin.

Közben egy ukrán nacionalista weboldal elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét. A Mirotvorec (Béketeremtő) nevet viselő ukrajnai portál a Facebookon is értesítette követőit, hogy Csisztiliscse (Tisztítótűz) nevű adatbázisában rögzítette az első öt kárpátaljai személyes adatait, akik a második (azaz a magyar) állampolgárság megszerzésével törvénysértést követtek el. 

Mindannyian kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők, közülük háromról fényképet is közzétettek. A Mirotvorec megadta azt is, hogy mikor születtek és hol laknak. Egy személy esetében az utcanév is szerepel. Az egészhez pedig hozzáfűzte: az érintettek esetében igazolt minden információ a törvénytelen magyar állampolgárság birtoklásáról.

A magát függetlennek tartó Mirotvorec olyan emberek adatait vette nyilvántartásba, akik szerinte Ukrajna ellenségei, és veszélyeztetik az ország biztonságát. A felsoroltak némelyikének neve mellett szerepel a hazaáruló minősítés is.

A weboldal 2015 áprilisában közzétette Olesz Buzina író, újságíró és Oleh Kalasnikov oroszbarát parlamenti képviselő adatait is. Napokkal később megölték őket.

Újságírók adatai is felkerültek a honlapra, ám 2016 júniusában a G7-tagországok ukrajnai nagykövetei közös közleményben szólították fel az oldal működtetőit, hogy távolítsák el a bizalmas információkat. Petro Porosenko ukrán elnök is elítélte az adatközlést, de hangsúlyozta: rendkívül korlátozottak a lehetőségei, hogy befolyást gyakoroljon a Mirotvorecre. (Forrás: MTI/nepszava.hu)