2024. április 20., szombat
HUNGAstRY FESZTIVÁL BRÜSSZELBEN

Kóstoló a magyar kultúrából

Vitézy Zsófia, a Brüsszeli Magyar Intézet igazgatónője: Célunk Magyarország megismertetése, megszerettetése és annak hangsúlyozása, hogy országunk az európai kultúrkör fontos eleme.

A fesztivál helyszíne (Povazsanszki Csilla felvétele)

A fesztivál helyszíne (Povazsanszki Csilla felvétele)

Számos színes programmal várta látogatóit az idén is a Brüsszel szívében megrendezett HUNGAstRY fesztivál. A kétnapos fesztivál minden évben felvonultatja a magyar kultúra és gasztronómia javát, hogy igazi magyar ízekkel, illatokkal, zenékkel és táncokkal mutassa be Magyarországot és a magyarságot kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

– A HUNGAstRY a brüsszeli nagyközönségnek szól, de szép számban részt vesznek rajta magyarok is. Elsődleges célunk Magyarország megismertetése, megszerettetése és annak hangsúlyozása, hogy országunk az európai kultúrkör fontos eleme – nyilatkozta lapunknak Vitézy Zsófia, a Brüsszeli Magyar Intézet igazgatónője. A fesztivált 2016-ban a magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának apropóján szervezték meg először. Az idei immár a harmadik.

– Minden évben popzenei, jazz, népzenei és néptáncprogramokat szerveztünk a nagyszínpadon, délelőttönként pedig gyerekprogramokkal szórakoztattuk a legfiatalabbakat. Emellett a fesztiválozóknak lehetőségük volt magyar ételeket és italokat kóstolni – tájékoztatta lapunkat Vitézy Zsófia. A fesztivál elmaradhatatlan ételei között természetesen ott volt a lángos és a kürtős kalács, de az érdeklődők kipróbálhatták a magyar gulyást vagy a sült kolbászt is házi savanyúságokkal. A hagyományos magyar ételeken kívül különféle pálinkákat és borokat is kóstolhattak az érdeklődők. Ezenkívül voltak standok, ahol kézműves söröket, házi lekvárokat, termelői mézet, savanyúságokat vagy éppen házi süteményeket lehetett vásárolni.

Sápi Csaba Csömörről már harmadik alkalommal vett részt a fesztiválon.

– A belgák, franciák, németek mind nyitottak a magyar minőségi termékekre. A 98%-os gyümölcstartalmú gyümölcslekvárjaink vagy a 70%-os gyümölcstartalmú gyümölcsszörpjeink igen keresettek. Ezek mind természetes és organikus termékek.

A különféle gyümölcslekvárok, gyümölcsszörpök és mézek mellett hungarikumnak számító prémium gyümölcsborokat is kóstolhattak és vásárolhattak a fesztiválozók Sápi Csaba standjánál.

– Évről évre többen érdeklődnek a fesztivál iránt, a kiállítók és az idelátogató fesztiválozók egyaránt. Nem tudom, hogy mások hogyan gondolják, de nekem úgy tűnik, hogy igenis szeretik itt a magyarokat.

A belgák egy erős sörkultúrával rendelkező nép, ez azonban nem riasztotta el a magyar termelőket attól, hogy bemutassák saját magyar söreiket. Fekete Dániel immár másodszor vett részt a HUNGAstRY fesztiválon a DimboLab sörfőző céget képviselve.

– Hétféle sört hoztunk magunkkal, ebből négy a saját főztünk. A belgák is leginkább a tradicionális könnyű söröket keresik, így nem feltétlenül tudnak mit kezdeni azzal, ha adunk nekik egy füstös barna sört, de nyitottak a söreinkre, és a visszajelzéseik is pozitívak.

Dániel megerősített abban a hitemben, hogy a HUNGAstRY igen fontos a Belgiumban élő magyarság számára. Mikor arról kérdeztem, érdeklődnek-e termékeik iránt a helyi magyarok, mosolyogva válaszolt.

– Úgy tűnik, hogy nagyon fontos az itteni magyaroknak ez a fesztivál. Ma is megállt a standunknál egy úriember, aki csupán pár szót tudott magyarul, de bemutatkozott, érdeklődött a söreink iránt, kereste a magyar ízeket.

Amellett, hogy a látogatók megízlelhették a magyar gasztronómia jellegzetességeit, különféle kulturális programokban is részt vehettek. A fesztiválozóknak lehetőségük nyílt elsajátítani a magyar nyelv alapjait egy rövid nyelvkurzus keretében, részt venni néptáncoktatáson, vagy éppen zene és egy kávé mellett megismerkedni Szentendre várossal. A magyar roma kisebbséget a Romani Design képviselte ruhakölteményeivel és kiegészítőivel, de bemutatkozott az erdélyi Artéra Egyesület is sajátos kézműves termékeivel. A gyermekek számára kialakított Rajzfilmsarokban magyar rajzfilmeket vetítettek a legkisebbeknek, a kicsit nagyobbak pedig a Játéksarokban próbálhatták ki a Rubik-kockát és a gombfocit. A fesztivál nagy hangsúlyt helyezett a magyar történelem bemutatására is.

– A Magyar Honvédség 170 éve című kiállítás külön sátorban kapott helyet, hagyományőrző bemutatókkal. A látogatóknak lehetőségük volt beöltözni a Honvédség egyenruháiba, a fiatalabb látogatókat pedig interaktív játékokkal várták a kiállítók – mondta lapunknak az Intézet igazgatónője.

Talán nem túlzás a brüsszeli magyarság egyik büszkeségének, fénypontjának nevezni a HUNGAstRY-t. Az idén mintegy tízezer ember látogatta meg a fesztivált. A visszajelzések pedig igazolják, hogy a szervezőknek az idén is sikerült kiváló hangulatú rendezvényt teremteniük. A HUNGAstRY nem pusztán egy fesztivál, ahol a multikulturális Brüsszel megismerkedhet a magyar kultúrával és gasztronómiával. A HUNGAstRY az a hely, ahová a Belgiumban élő magyarok egy kicsit hazatérhetnek.

Nyitókép: A fesztivál helyszíne (Povazsanszki Csilla felvétele)