2024. április 19., péntek

Sült krumpli helyett zöldségek

Új szabályzatot hoztak az egészségesebb iskolai táplálkozásért

A tanulók iskolai étrendjére vonatkozóan új szabályzat lépett életbe. Ez nemcsak a táplálkozási értékekre vonatkozó ajánlásokat, a különböző életkorokban javasolt mennyiségeket és az ajánlott élelmiszertípusokat tartalmazza, hanem felsorolja a gyerekek számára kerülendő ennivalókat is. Az új szabályzatot az Oktatási Minisztérium dolgozta ki az Egészségügyi Minisztériummal és a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézettel együttműködésben. A szabályzat a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás érdekében olyan élelmiszerek fogyasztását javasolja, mint a gabonafélék, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök és húsok, miközben a leveles tésztát, a sült krumplit vagy a szénsavas üdítőket nem ajánlja.

Urbán Zsuzsanna, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy mivel ők nem foglalkoznak a diákok étkeztetésével, a szabályzat őket nem érinti:

– Egyedül a rászoruló gyerekek étkeztetését biztosítjuk, ezt is a Zentai Caritason keresztül. Ők igyekeznek a legjobbat nyújtani a rászorulóknak, de már annak is örülnek, hogy van mit adniuk. És a tanulók is örülnek, hogy kapnak valamit. Bár a rendszabály jó elképzeléseket tartalmaz, a föltételek nincsenek meg hozzá. Már az nagy öröm, ha minden tanuló kap uzsonnát, hiszen reggeli nélkül nem egyszerű végigülni az órákat. Egyelőre nem tartunk ott, hogy válogassunk.

Hozzátette, hogy igyekeznek felhívni a gyerekek és a szülők figyelmét az egészséges táplálkozásra. A szülőket arra ösztönzik, hogy mellőzzék a chipset és az adalékanyagokat tartalmazó szörpöket mind uzsonnára, mind kirándulásokra, a gyerekekkel pedig a tanárok beszélgetnek a megfelelő étkezés jelentőségéről:

– Október első hete gyerekhét, ilyenkor minden évben megmutatjuk a gyerekeknek, milyen az egészséges táplálkozás. Közösen gyümölcs- vagy zöldségsalátát készítünk, vagy játékos módon megkóstoltatjuk velük a nyers zöldségeket. Vannak tanulóink, akik még sosem ettek nyers karalábét, nem ismerik az ízét.

A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola eddig is étkeztette a gyerekeket. Az iskola saját konyhát működtet, ahol ebédet és uzsonnát készítenek a tanulók és a napközisek számára – tudtuk meg Bíró Edit iskolaigazgatótól.

– Összevetettük a szabályzat javaslatait az általunk biztosított étrenddel, és azt találtuk, hogy nincs szükség változtatásra. Jó ötletnek tartjuk a szabályzat újításait, mert irányt mutat a gyermekek étkeztetésében. Segítséget jelent, hogy tudjuk, hány kalória ajánlott, és milyen élelmiszerekre van szükségük a gyerekeknek.

Novák Károly Attila, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója elmondta, hogy iskolájuknak helyszűke miatt nincs lehetősége étkezést biztosítani a diákok számára:

– Megkeresett minket egy több iskola tanulói számára étkezést biztosító hölgy, de nem tudtunk folyóvízzel rendelkező helyiséget biztosítani a kantin számára, étkezőt sem tudunk kialakítani, egyszerűen nincs elég hely. Minden tanuló egyénileg oldja meg az ebédet és az uzsonnát: vagy otthonról hoz magával ennivalót, vagy a környező pékségek, vendéglátóipari egységek közül választ. Tettünk lépéseket olyan irányba, hogy szendvicsautomaták kerüljenek az iskola területére. A kollégisták teljes ellátást kapnak, ami napi háromszori étkezést jelent. Az ő ebédjüket helyben készítik, hiszen a kollégium saját konyhával, személyzettel rendelkezik.

Hozzátette, hogy biológiaórán belül minden évfolyamban előkerül az egészséges táplálkozás kérdése, és több alkalommal tartottak egészségnapokat is, ahol az egészséges táplálkozást népszerűsítették a tanulók között.