2024. április 19., péntek

Ha törik, ha szakad…

Az év végéig elkészül a 10-es korridor, a támasztófal beomlása ellenére is – További útvonalak építése van tervben

Éjt nappallá téve dolgoznak a munkások a macedón határ felé vezető 10-es korridor Grdelica-szoroson végighaladó szakaszán, ahol már két alkalommal beomlott a hegy szélére épített támasztófal, s most a hegység eltávolítása van éppen folyamatban. Az autóutat az időközben felmerült nehézségek ellenére is befejezik az idén – jelentette ki a közszolgálati televízió hírműsorának nyilatkozva ma Zorana Mihajlović építésügyi, infrastrukturális és közlekedési  miniszter, a kormány alelnöke. Néhány nappal korábban közölték, hogy a 10-es közúti folyosónak a Grdelica-szorosnál zajló építési munkálatai során immár 120 ezer köbméternyi földet hordtak el,  nagyjából a hegy harmadát, de 350 ezer köbméternyi földtömeg elhordását tervezték – közölte a Tanjug hírügynökséggel a Szerbiai Korridorok közvállalat illetékese.

Mai vizitje során az építésügyi, infrastrukturális és közlekedési miniszter közölte, hogy az év végéig elkészül a 10-es közúti folyosó déli ága is. A felvételen a Levosoje közelében folyó munkálatok (Fotó: Beta)

Mai vizitje során az építésügyi, infrastrukturális és közlekedési miniszter közölte, hogy az év végéig elkészül a 10-es közúti folyosó déli ága is. A felvételen a Levosoje közelében folyó munkálatok (Fotó: Beta)

A támasztófal egyébként azért dőlt be, mert az elsődleges kivitelező, a spanyol Azvi vállalat nem épített függőleges vízelvezetőket a falakon, a vízszintes akadályokkal pedig ellehetetlenítette a felgyülemlő víz távozását. Az egyre felszaporodó víz miatt földcsuszamlás keletkezett, s ennek következtében összeomlott a hegy szélére emelt támasztófal is. A kivitelezést most a boszniai Integral inženjering vette át. A munkálatok menetét egyébként a Louis Berger és Egnatia Odos konzorcium ellenőrzi, tevékenységét az Európai Fejlesztési Bank finanszírozza. A támasztófalak beomlásával okozott kár becslések szerint 3 millió euró, és az Azvinak kellene megfizetnie.

MI VAGYUNK A JÓ PÉLDA

Mihajlović mai nyilatkozatában reálisnak nevezte azt az elképzelést is, miszerint a Nemzetközi Valutaalappal folytatott megbeszélések alkalmával sikerülhet megegyezni a közszféra bérének növeléséről – legalábbis erre enged következtetni minden gazdasági mutató. Európában nálunk jegyzik a bruttó hazai termék egyik legnagyobb növekedését, csupán Lengyelország előzi meg Szerbiát ebben a tekintetben – mutatott rá Mihajlović, majd hozzátette, hogy a szerbiai pénzügyi és gazdasági helyzet ma sokkal stabilabb, mint korábban.

Bejelentette, hogy az építésügyi, infrastrukturális és közlekedési minisztérium az IMF-fel folytatott tárgyalások során felveti majd a nagyberuházások, infrastrukturális projektumok témáját is. Úgy fogalmazott, éppen az építőiparnak köszönhetjük azt, hogy ilyen nagymértékben növekszik a szerbiai GDP, új autóutak készülnek az országban. A témáról mindenképpen szólni kell a valutaalap látogatása során – jegyezte meg Mihajlović. Hozzátette, hogy az általa indított tárca  költségvetésének a 98 százalékát a nagy projektumokra költi el. Véleményének adott hangot, hogy az ország kiváló eredményeket ért el a nagyberuházások terén, azt azonban megjegyezte, hogy más minisztériumoknak is hasonló eredményeket kellene felmutatniuk, növelniük kellene a nagyberuházásokra költött összeg arányát a büdzsében.

NEM CSAK A KORRIDOROK FONTOSAK

Egy további útvonalról, a Belgrád körüli kerülőút tervéről is szólt a miniszter, arra emlékeztetve, hogy a szerb államvezetőség kínai látogatásakor aláírtak minden szükséges megállapodást e projektum kivitelezéséhez. A határidő a munka elvégzésére három év, de lehet, hogy ennél valamivel rövidebb idő alatt is elkészül a kerülőút – jelentette ki. Ez a szakasz ugyanolyan fontos, mint a 10-es közúti folyosón zajló munkálatok – értékelte, s bejelentette, hogy minisztérium illetékesei hetente járnak majd a ki az útépítés helyszínére, hogy megtekintsék a munkálatokat. A projektum megvalósítása a korábbi bejelentések szerint 207 millió euróba kerül.

Lényeges a Morava menti korridor megépítése is – jelentette ki a tárcavezető, ez iránt a projektum iránt az egyesült államokbeli Bechtel építőipari vállalat érdeklődik. A Pojate és Preljina közötti autóútnak abban van a jelentősége, hogy Közép-Szerbiát kapcsolná össze az idén elkészülő 10-es korridorral, valamint kapcsolatot létesítene a 10-es és a Montenegró és Bosznia-Hercegovina felé haladó 11-es közúti folyosó között.