2024. április 25., csütörtök

Hízócsirke az egyiptomi piacra

Újabb beruházások és üzleti kapcsolatok kialakításáról tárgyaltak a Vajdasági Gazdasági Kamarában

Az Egyiptomi Gazdasági Hét elnevezésű üzleti fórum keretében kerekasztal-beszélgetést tartottak tegnap Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség szervezésében. A találkozón a vajdasági és egyiptomi befektetési lehetőségek bemutatása mellett kétoldalú üzleti találkozókra is sor került, amelyeken a hazai és az egyiptomi vállalkozók közvetlen üzleti kapcsolatra tehettek szert. A kerekasztal-beszélgetés során főként a mezőgazdaság, élelmiszeripar, gépipar, turizmus, és az IT szektor terén felmerülő lehetőségeket taglalták.

Szerbia és Egyiptom között 110 évvel ezelőtt került sor a diplomáciai viszony kialakítására, amikor a szerb király először küldte nagykövetét Afrikába és az arab országokba. Egyiptom és Szerbia között stabil és gazdag a diplomáciai együttműködés – hangzott el a találkozón. A tegnapi újvidéki látogatás a kereskedelmi és gazdasági közreműködés kialakításának az első lépése – mondta Amr Aljowaily, Egyiptom belgrádi nagykövete.

– A két ország közötti együttműködés megerősítésének érdekében Egyiptom kereskedelmi-gazdasági irodát hozott létre Belgrádban. Következő lépésként egy üzleti tanács megalakítását tervezzük, amely hatékony színtérként szolgálhat a szerbiai és az egyiptomi vállalkozók számára – szögezte le a nagykövet.

Egyiptom belgrádi nagykövete elmondta, hogy jelenleg is tárgyalások folynak a jövőbeni búzakivitel és más gazdasági ágazat közreműködésének ügyében.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke kiemelte, hogy a két ország közötti árucsere-forgalom eddigi dinamikája kifogásolható az utóbbi években, tekintettel a kiaknázatlan lehetőségekre. 2015-ben volt a legsikeresebb a gazdasági közreműködés, amikor országos szinten mintegy 60 millió euró értékű volt a kereskedés értéke. Ebből a Vajdaság és Egyiptom közötti árucsere-fogalom értéke 2015-ben 15 millió eurót tett ki. Hozzátette, hogy Egyiptom több mint 90 millió lakosú fejlődő piaca a versenyképes vajdasági vállalatok számára jelentős exportlehetőségeket hordoz a jövőben.

Boris Jeremić, az újvidéki Kompas Turisztikai Iroda munkatársa is részt vett a tegnapi találkozón, és elmondta, hogy azzal a céllal jött el, hogy sikeres együttműködést alakítson ki az egyiptomi üzletemberekkel. Kiemelte, hogy nem csupán a hazai turisták külföldi vendégéjszakáinak gyarapítása a cél, hanem ellenkezőleg, Vajdaság is szintén kiváló turisztikai tartalmakat tudna felkínálni az egyiptomi turisták számára.

A tanácskozáson részt vett Jasmina Aklić kamenicai vállalkozó is, aki nyolc évvel ezelőtt sikeres együttműködést valósított meg Egyiptommal. Mint részletezte, vállalata mintegy 200 ezer hízócsirkét exportált Egyiptomba. Később a kereskedelmi és politikai viszonyok következtében megszűnt a kivitel, most azonban újabb lehetőségekre nyílik lehetőség – mondta Jasmina Aklić.