2024. április 25., csütörtök

Az új terv első ellenőrzése

Október 4-éig a tanácsadói együttműködésről tárgyal Belgrádban az IMF küldöttsége – Napirendre kerül a közalkalmazottak fizetésének emelése is

A Szerbiai Nemzeti Bankban hétfőn délelőtt megtartott plenáris üléssel kezdődtek meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) James Roaf vezette küldöttségének belgrádi megbeszélései.

Ezúttal a makrogazdasági és szerkezeti reformok új programja eredményeinek tanulmányozása kapcsán folynak a tárgyalások. Ezt a tervet a politikákat támogató EU-s eszköz, a PCI

(Policy Coordination Instrument) koordinálásával hajtják végre.

A szerbiai küldöttséget a tegnapi, jegybanki véleménycserén Jorgovanka Tabaković bankkormányzó vezette, a résztvevők között voltak a gazdasági és a pénzügyminisztérium képviselői is.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége a pénzügyminisztériumban folytatta tárgyalásait (Fotó: Beta)

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége a pénzügyminisztériumban folytatta tárgyalásait (Fotó: Beta)

A delegáció tíznapos szerbiai tartózkodása idején az időszerű gazdasági, monetáris, pénzügyi folyamatokat, valamint a makrogazdasági mutatók idei és jövő évi tervét elemzik – fogalmazott közleményében a Szerbiai Nemzeti Bank. A küldöttségek azt is áttekintik, milyen mértékben valósultak meg és milyen eredménnyel jártak eddig a korábban megbeszélt gazdaságpolitikai intézkedések, melyek a belső és külső egyensúly megtartását, az intézmények erősítését és a pénzügyi szektor reformjainak folytatását szolgálják. Külön figyelmet szentelnek a megkezdett szerkezeti reformoknak, melyek az elvárások szerint hozzájárulnak majd a termelékenység és a magánszektori foglalkoztatás növeléséhez, a nagyarányú és fenntartható gazdasági növekedés eléréséhez, a befektetői bizalom erősítéséhez.

Zorana Mihajlović építésügyi és közlekedési miniszter a közszolgálati televízió hétfő reggeli műsorában azt mondta, hogy egy új beruházási ciklusról, új autópályák építéséről fog tárgyalni az IMF-küldöttséggel, de téma lesz a 10-es és 11-es korridor befejezése is. „Új infrastrukturális projektumok is napirenden lesznek, hiszen a társadalmi termék növekedéséhez éppen az építőipar járult hozzá a legnagyobb mértékben. A szerbiai pénzügyek ma stabilak, minden gazdasági és pénzügyi mutató arra utal, hogy őszre növelhetjük a közszolgálatokban dolgozók fizetését” – mondta Mihajlović.

Zoran Đorđević munkaügyi miniszter újságíróknak tegnap úgy nyilatkozott, hogy maga is találkozik a napokban a Valutaalap delegációjával, és hogy a parlament előtt levő adótörvényekről, valamint a munkaügyi és foglalkoztatási minisztérium hatáskörébe tartozó, még ezután készülő jogszabályokról folytatnak megbeszéléseket.

A Nemzetközi Valutaalappal a tanácsadói együttműködésről az idén július 18-án kötött megállapodás nem irányozza elő a pénzintézet eszközeinek felhasználását, és Szerbia számára nem jár költségekkel. Hazai gazdasági körökben ezúttal az IMF egyfajta „házpásztori, házőrzői szerepét” emelik ki. Az egyezmény 30 hónapra szól, és úgy tervezték, hogy félévenként mérik fel a pro