2024. április 19., péntek

Szépül a templom

Külső felújításon esik át a bácsfeketehegyi református templom – A beruházás értéke csaknem kétmillió dinár

A héten komoly munkálatok kezdődtek a bácsfeketehegyi (feketicsi) református templomon: az épület teljes külső festésen esik át. A piktorok és ipari alpinisták megközelítőleg egy hónapig fognak dolgozni a templomon, amely ez alatt az idő alatt  korszerű és ellenálló festékborítást kap. Orosz Attila református lelkész és bácskai esperes arról számolt be lapunknak, hogy a templom 1802-ben épült és Vajdaság legrégebbi református temploma.

– Úgy tartjuk, hogy ha az ősök felépítettek egy ilyen szép hajlékot Istennek szánva, akkor nekünk kötelességünk ezt fenntartani. Az elődök 10-20 évente felújították a templomot, legutóbb 2005-ben végeztek rajta külső felújítást. A homlokzaton láthatók a jelentősebb felújítási évek, és a legutóbbi épp 2005. Eredetileg nem mostanára terveztük a külső felújítást, de adódott egy magyarországi pályázati lehetőség, és úgy gondoltuk, hogy ezt ki kell használni. Önerőből nem tudtuk volna megtenni, mert igen nagy beruházásról van szó. Hangsúlyozni kell, hogy viszonylag jó állapotban van a templomunk. Hosszú évekig püspöki székhely volt, és akkor talán kicsi többet sikerült ráfordítani állami szintről is – mondta el Orosz, majd arról is szólt, hogy egyelőre ezt a felújítást szeretnék elvégezni, de terveik között belső felújítás is szerepel. Emellett nagy vágyuk, hogy megjavíttassák a toronyórát, amely már egy jó ideje nem működik. A harangokat is szeretnék olyan állapotba hozni, hogy megfeleljenek a mai elvárásoknak, a hosszú távú tervük pedig az orgona felújítása – számolt be a lelkész.

Az egyházközösségnek a Feketics Művelődési Egyesület pályázatíró csapata nyújtott segítséget a pályázás során. Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és a művelődési egyesület alelnöke

– Tavaly született az ötlet, hogy az egyház részére is kihasználhatnánk a magyarországi pályázási lehetőségeket. Az önkormányzat és a művelődési egyesület  nagyon jó kapcsolatokat ápol az egyházzal, így a művelődési egyesület pályázatíró csapata segítette a pályázást az emberi erőforrások minisztériumánál. A pályázat sikeres volt és 4 millió forintot kaptunk ezekre a munkálatokra. Szerettünk volna egy tartós felújítást, hogy ne kelljen öt év múlva megismételni az egészet, ezért olyan anyaggal dolgoztatunk, amely vízlepergető, önlemosó, mikrofilteres stb. A legmodernebb festékkel lesz kifestve a templomunk, de ezért önrészt kellett hozzátenni az egyháznak, így a teljes beruházás értéke eléri az 1,8 millió dinárt – számolt be Kerekes, majd arról is szólt, hogy a sikeres együttműködésen felbuzdulva a jövőben is szeretnék segíteni az egyházat a különböző pályázásokon.