2024. április 19., péntek

A ház kapocs a szülőfölddel

Juhász Bálint: Örülünk, hogy ennyien szeretnének szülőföldjükön fészket rakni

A közelmúltban zárult a Prosperitati Alapítvány falusi házvásárlási pályázata. Pillanatnyilag folyik a beérkezett csaknem 250 pályázat elbírálása, valamint a megpályázott ingatlanok helyszíni felmérése. A kezdő vállalkozók számára kiírt, két komponensű pályázat szintén folyamatban van, azoknak a jelentkezőknek a részvételével, akik az augusztusban lebonyolított, négy hétvégés képzést követően sikeresen vizsgáztak. Juhász Bálinttal, az alapítvány ügyvezetőjével eme pályázatok mellett az alapítvány jövőbeni terveiről is beszélgettünk, hiszen hamarosan lezárul a hároméves fejlesztési ciklus. Ismét megerősítette, hogy a vajdasági magyarok a jövőben is számíthatnak hasonló fejlesztési programokra.

Szerződéskötés egy korábbi alkalommal (Gergely Árpád felvétele)

Szerződéskötés egy korábbi alkalommal (Gergely Árpád felvétele)

A Prosperitati Alapítvány támogatási és fejlesztési rendszerében a falusi házvásárlási projektum bizonyult az elmúlt három év egyik legsikeresebb elemének, ezért írta ki néhány hónappal ezelőtt az alapítvány immár harmadszor a szóban forgó pályázatot. Juhász Bálint elmondása szerint Vajdaság 22 helyi önkormányzatának a területéről 241 pályázat érkezett az alapítványhoz. Újvidékről, Zichyfalváról, Magyarcsernyéről, Antalfalváról, Apatinból és Nagykikindáról is érkeztek pályázatok, Kishegyes, Zombor, Ada területéről is szép számban pályáztak az érdeklődők, de a legtöbb igénylés Magyarkanizsa, Topolya, Zenta és Szabadka területéről érkezett be.

Az alapítvány munkatársai megkezdték a terepi ellenőrzést.

– Olyan pályázati kiírásról van szó, amelynek elbírálása során számos tényt fel kell mérnünk, egyebek mellett az ingatlan bejegyzését vagy az épületek állapotát. Ezzel párhuzamosan a pályázatok szakmai kiértékelése is megkezdődött. Majd csak ezt követőn léphetünk a döntéshozás folyamatába. A 241 pályázat hatalmas szám, ezért megállapíthatom, hogy átlagon felül sikeres kiírásról beszélhetünk. Korábban az idén 300 házpályázati projektumunk volt, s e kettő együtt hatalmas otthonteremtési szándékra utal. Örülünk, hogy ennyien szeretnének szülőföldjükön fészket rakni. A házvásárlást mindenféleképpen az itthon maradás felé megtett lépésként élhetjük meg, ezért örülünk különösen ezeknek a pályázatoknak – taglalta Juhász Bálint.

A kezdő vállalkozók támogatására kiírt pályázattal kapcsolatban a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg a mentori program folyik a sikeres vizsgát tett 298 személy részére, annak érdekében, hogy minél jobb üzleti tervet állítsanak össze. A mentori programban oktatók és szakemberek állnak a pályázók rendelkezésére. Egy-egy pályázó legfeljebb 800 ezer dinár vissza nem térítendő támogatásra számíthat. Önrészt nem kell vállalniuk, de vállalhatnak. Tekintettel a hatalmas érdeklődésre, valószínűleg ennek a pályázatnak az esetében is szükség lesz a projektum keretösszegének a megnövelésére – emelte ki Juhász Bálint. A pályázatokat október 31-ig nyújthatják be a program résztvevői, azzal a kikötéssel, hogy aki munkanélküliként pályázott, annak addig a vállalatát is be kell jegyeztetnie.

Ez a második kiírása a Prosperitati Alapítványnak a kezdő vállalkozók támogatására. Két évvel ezelőtt 94 vállalkozót támogatott az alapítvány. Kérdésünkre, hogy mennyire bizonyultak élet- és fejlődőképesnek az akkor támogatott vállalkozások, az alapítvány ügyvezetője kiemelte, hogy zömében működőképes vállalkozások ezek, a lemorzsolódási arány nem nevezhető jelentősnek – jóval az európai, a kezdő vállalkozások tekintetében jellemző lemorzsolódási átlag alatt alakul. Az akkori pályázók vállalkozásának a 90 százaléka napjainkban is fennakadások nélkül működik – tette hozzá Juhász Bálint.

Az idei év végén fejeződik be a hároméves gazdaság- és térségfejlesztési program, amelynek keretében több ezer vajdasági család, vállalat, vállalkozó és gazda részesült támogatásban. Juhász Bálint elmondása szerint az alapítvány megkezdte az értékelést és az elemzést, egyebek mellett a támogatottak körében végzett kérdőíves felmérés keretében. A következő évhez már nagy reményeket fűznek, hiszen Magyarország kormánya, azaz a támogató, a fejlesztési program folytatásáról biztosította az alapítványt, illetve a vajdasági magyarságot – mutatott rá Juhász Bálint.

Nyitókép: Szerződéskötés egy korábbi alkalommal (Gergely Árpád felvétele)