2024. április 18., csütörtök
MOTO GP – ARAGÓNIAI NAGYDÍJ

Márquez hatalmas csatát nyert

Szezonbeli harmadik spanyolországi versenyét, az Aragóniai Nagydíjat bonyolította le a Moto GP a hétvégén, ahol a Ducati történelmi sikerre készült, hiszen a csapat először nyerhetett volna egymást követően négy futamot a királykategóriában.

Szombaton még minden jól alakult, Jorge Lorenzo és Andrea Dovizioso megszerezte az első két rajthelyet az olasz márkának, a rajt után azonban hamar félresiklottak a dolgok, illetve a szó szoros értelmében maga Lorenzo. Marc Márquez a belső íven érkezve átvette a vezetést az első kanyarban, honfitársa ezáltal a kelleténél szélesebben fordult, és a tapadást elveszítve látványosan repült le a Ducatijáról, súlyos sérülést nem szerezve.

A győzelemért Dovizioso és Márquez vívtak több előzést is hozó szoros csatát, a Repsol Honda versenyzője pedig annak ellenére is lépéselőnybe tudott kerülni az utolsó körökre, hogy gyorsabban kopó, lágyabb hátsó gumit választott. A spanyol így szezonbeli hatodik sikerével nemcsak meghiúsította a Ducati rekordsorozatát, de újabb lépéssel közelebb került a bajnoki címhez. A két Suzuki vívott meg a harmadik helyért, amelyet végül Andrea Iannone szerzett meg.

A Yamaha beállított egy rekordot, igaz, negatívat: a hangvillások immár 23 verseny óta nem álltak a dobogó tetején, ami történetük leghosszabb nyeretlenségi sorozata az 1972-es első győzelmük óta. A japán márka teljesítménye a szezon során fokozatosan romlott, Valentino Rossi ráadásul most csak a 18. rajthelyet szerezte meg a versenyre, ami hosszú karrierje egyik legrosszabbja. Végül a 8. helyen intették le.

A Moto 2-ben a dél-afrikai Brad Binder, a Moto 3-ban pedig a spanyol Jorge Martin diadalmaskodott.

Az Aragóniai Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 41:55,949, 2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +0,6 másodperc hátrány, 3. Andrea Iannone (olasz, Suzuki) +1,2, stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 246 pont, 2. Dovizioso 174, 3. Rossi 159 stb.