2024. április 25., csütörtök

A pápa megemlékezett a náci és a szovjet megszállás tragédiáiról Kaunasban

A náci és a szovjet megszállás korszakának tragédiáiról emlékezett meg vasárnap a litvániai Kaunasban Ferenc pápa, aki kifejezte aggodalmát amiatt is, hogy mai világunkban a "veszedelmes" an

A katolikus egyházfő Litvániát, Lettországot és Észtországot érintő balti körútjának második napján a litvániai Kaunas városában, a Santakos parkban mintegy százezer ember előtt tartott szentmisét, és beszélt a tömeghez. Megemlékezett a vilniusi gettóról, a náci idők borzalmairól, a holokausztról, akárcsak a szovjet időkben végrehajtott szibériai deportálásokról, kínzásokról és gyilkosságokról.

Az antiszemitizmusról szólva kijelentette: "az Úr adja meg nekünk az ítélőképességet, hogy bármely pillanatban felismerjük ennek a gyűlöletes dolognak a feléledését... soha többé nem szabad meghallgatniuk a szirénhangokat azoknak a nemzedékeknek, amelyek nem élték át azt a múltat" - mondta.
Felidézte az említett vészes korszakokban elkövetett bűnök elszenvedőinek a sorsát, azokét, akik a deportálások gyötrelmeit élték át, azokét, akik bizonytalanságban éltek a vissza nem tértek miatt, illetve azokét, akik megtapasztalták, átérezték önnön besúgói múltjukért és árulásukért érzett szégyenüket. A korábbi nemzedékekben még mindig kísért ennek a szorongató emléke - mondta.

A pápa szerint sokaknak azokban az időkben megrendült a hite, mert - mint fogalmazott - "az Isten nem jelent meg, hogy megvédje őket, és mert az, hogy hűek maradtak, nem volt elég, hogy (az Isten) beavatkozzon a történelmetekbe".

Ugyanebben a Santakos parkban celebrált szentmisét II. János Pál pápa 25 évvel korábban. Kaunasban - és egész Litvániában - a Baltikumban egyedüli kivételként a lakosság 80 százaléka katolikus.