2024. március 29., péntek

Ukrajna nem hajlandó kompromisszumra a magyar állampolgárság kérdésében

Ukrajna semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a magyar állampolgárság kérdésében Kárpátalján, az adott esetben nagyon következetesen fog cselekedni – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy csütörtök esti kijevi televíziós talkshow-ban.

A Prjamij ukrán tévécsatorna műsorában a diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárság ügyében szó sem lehet kompromisszumról. Mint fogalmazott, „a lenni vagy nem lenni kérdéséről van szó, ami nem képezheti kompromisszum tárgyát”.

Szerinte többről van szó, mint „magyar útlevelek” kiadásáról. Arról van szó – vélekedett – hogy „Kárpátalján egyes régiókban kevés Ukrajna van. El kell érnünk, hogy ott több Ukrajna legyen”.     Emlékeztetett, hogy a magyar falvakban és Beregszászon járva látta, hogy az óra ott a magyar időt mutatja, s ennek megfelelően a zászlók is magyarok, igaz nem állami lobogók, de mégiscsak az identitás jelképei. De mikor ennél több történik, nagyon következetesen kell cselekednünk” – szögezte le Klimkin.

Megjegyezte, hogy New Yorkban találkozik és tárgyal majd Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. Azt is kifejtette, hogy azok a konzulok, akik honosítással foglalkoznak Ukrajnában, valójában nem is konzulok, hanem valamilyen más feladatokat látnak el.

A zn.ua ukrán hírportál pénteken idézte Klimkin egy nappal korábbi Twitter-bejegyzését, amelyben azt írta, neki úgy tűnik, valaki őt Ukrajnában és külföldön nem értette meg. „A beregszászi konzulátuson készült botrányos videofelvétellel nemcsak az állampolgárság osztogatása a probléma, hanem a felhívás, hogy azt titkolják el Ukrajna elől. Van miről beszélnünk, és mi cselekedni fogunk” – írta a külügyi tárcavezető.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán egy közösségi videomegosztón felvételt tett közzé, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum azt állította, a felvételhez saját forrásból jutott.