2024. április 20., szombat

Bloomberg: Balkán az EU-ban – reális esélyek, eredmények kellenek

Közel két évtizeddel a balkáni háborúkat követően reális esély van arra, hogy a térség ,,balkánizációja” bevonuljon a  történelembe, írja a Bloomberg Ügynökség. A szövegben úgy értékelik, hogy volt Jugoszláv tagköztársaságoknak reális esélye van az EU-s tagságra, de ,,útközben” még meg kell oldani néhány ,,csatát”, amelyek közül a legintenzívebb a Belgrád és Pristina közötti ,,összecsapás”.

A képzeljék el a Balkánt balkánizáció nélkül című szövegben a Bloomberg emlékeztet Szerbia elnökének, Aleksandar Vučićnak és Koszovó elnökének, Hashim Thacinak első, augusztusban Ausztriában megtartott találkozójára, ahol a lehetséges kompromisszumos megoldásokról esett szó, azzal a megjegyzéssel, hogy ,,felcsillant a remény pillanata”. Az ügynökség ugyanakkor megjegyzi: sokkal több türelemre van szükség ahhoz, hogy a reményből kézzelfogható eredmények szülessenek.

Mint olvasható, ,,az Európai Unió vitathatatlanul a leghatékonyabb békefenntartó gép, amely a határok megszüntetésére és az erőszak nélküli vitás kérdések megoldására törekszik”, ezidáig viszont a közösségnek csak két egykori tagállama, Horvátország és Szlovénia lettek a tagjai.

,,A többi öt, Koszovót is ideértve, amelyeket az EU eddig nem ismert el, a ,,várakozási listán” maradtak. Őket a gazdasági lemaradás és a korrupció gátolja, amit az Európai Unió nem kíván saját határain belül.

A Bloomberg ugyanakkor úgy tekint Szerbiára, mint első befutóra az EU-s tagságot illetően, viszont megjegyzi, hogy az ország előtt nagyon nehéz feladat áll, mert az Unió követeli tőle a Pristinával való mindent átfogó viszonyok normalizálását. Mint írja, ez a feltétel Pristinának  egyúttal előrehaladást biztosít. A helyzet normalizálásáról 2011 óta folynak a tárgyalások, amelyek a Bloomberg szerint ,,fájdalmasan lassúak”.

A szövegben emlékeztetnek, hogy Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője éppen emiatt bátorította Vučićot és Thacit a politikai kompromisszum keresésre, de leszögezi, annak nagy akadályai voltak.

"Vučić nemrégiben megdícsérte Slobodan Milošević 2006-ban elhunyt egykori elnök politikáját, és azt, hogy ,,nagy vezér volt”. Ő és Thaci, aki a az albán gerilla tagja volt közösen harcoltak  Milošević ellen, el kell rejteniük a kölcsönös ellenszenveket csak azért, hogy beszélgetni tudjanak egymással. A koszovói háború emlékei ugyanis még túl frissek – olvasható a szövegben.

Az ügynökség ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és a Európai Unió mandátuma jövőre lejár, és megjegyzi, az elmúlt időszakot valószínűleg mindenki saját diadalként szeretné elkönyvelni. Egyúttal figyelmeztet arra, hogy az Európai Bizottság jövőbeni összetételével kapcsolatos bizonytalanság és az Unió bővítésével kapcsolatos álláspont szintén befolyásolhatja a tárgyalási folyamat felgyorsítását.

Az ügynökség ugyanakkor megemlíti, hogy mind a szerb, mind a koszovói szakértők csak nevetettek, amikor azt kérdezték tőlük, hogy melyik ponton tart jelenleg a normalizációs folyamat, és arra a következtetésre jut, hogy "bármiről is tárgyalnak a felek, az nem lehet nyilvános."