2024. április 19., péntek

Bármikor fel lehet iratkozni a névjegyzékbe

Csak az vehet részt a november 4-én megtartandó nemzeti tanácsi választásokon, aki szerepel a külön választói névjegyzékben

Mint ismeretes, kevesebb mint két hónap múlva, november 4-én tartják meg a nemzeti tanácsi választásokat. Az ezeken való részvételi jog és lehetőség nem magától értetődik: az aktív és a passzív választójog egyaránt a külön választói névjegyzékbe való feliratkozástól függ. Aki nem szerepel az adott kisebbségi közösség választói névjegyzékében, nem indulhat a választásokon jelöltként, de nem is szavazhat. Míg az általános választói névjegyzékbe a felnőttkort elérő polgárt automatikusan bejegyzik, a külön választói névjegyzékbe való feliratkozás egyéni és személyes kérés alapján lehetséges, hiszen ezzel a polgár valójában a nemzeti hovatartozását is megvallja, ez pedig a szerbiai szabályozás értelmében csakis szabad akarat alapján lehetséges.

A polgárok a lakóhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat hivatalában kérvényezhetik a feliratkozást a külön választói névjegyzékbe. Ehhez egyetlen dokumentumra: személyi igazolványra van szükségük. Aki egyszer feliratkozott valamelyik külön választói névjegyzékbe, annak ezt nem kell megismételnie minden egyes nemzeti tanácsi választást megelőzően, ugyanakkor bizonyos esetekben meg kell ismételni a névjegyzékbe való feliratkozást. Nevezetesen, ha a választópolgár a 2014-ben megtartott választások óta más helyi önkormányzat területére költözött, automatikusan törölték a választói névjegyzékből, vagyis ismét fel kell iratkoznia. Abban az esetben, ha valaki ugyanazon helyi önkormányzat vagy település területén belül költözött más lakcímre, a szabályok értelmében nem kell ismét feliratkoznia a névjegyzékbe, de ha kétségei vannak szavazókörzetével, illetve szavazóhelyével kapcsolatban, szintén a helyi önkormányzat hivatalában ellenőrizheti ezeket a tényeket. Az illetékesek az elmúlt hetekben mindenkinek azt tanácsolták, hogy ha bármilyen kételyük van azzal kapcsolatban, hogy szerepelnek-e a külön választói névjegyzékben, látogassanak el személyi igazolványukkal a lakhelyük szerinti helyi önkormányzat hivatalába, és ellenőrizzék.

Mint lapunknak korábban dr. Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tagja elmondta, a külön választói névjegyzékeket 15 nappal a választások megtartása előtt lezárják, ekkor továbbítják az azokban szereplő adatokat a RIK-nek, majd hozzátette, hogy onnantól kezdve már csak külön minisztériumi végzéssel lehet feliratkozni a névjegyzékbe – ez ritka eset, leggyakrabban akkor fordul elő, ha valaki időközben betölti a 18. életévét. Utóbbi rendkívüli eset semmiben nem befolyásolja a polgárt, neki ekkor is helyi önkormányzatának a hivatalában kell kérvényeznie a külön választói névjegyzékbe való feliratkozást.