2024. április 25., csütörtök

Ismét olcsóbb a távfűtés

Tegnap több városrészben vízcsörgedezés hallatszott a lakások fűtőtesteiben, megkezdődtek az előkészületek a fűtési idényre.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A vonatkozó rendelet értelmében a fűtési idény október 15-én kezdődik, de abban az esetben, ha 24 órán keresztül 12 fok alatt alakul a hőmérséklet, akár előbb is beindíthatják a távhő-szolgáltatást. A városban még nagyon sok helyen folynak a melegvízvezeték-cserélési munkálatok, de nem lesz gond, mert az új csöveket már összehegesztették, csak még nem tömték be a kiásott krátereket, nem aszfaltozták le a csere miatt feltúrt utcaszakaszokat.

A városi tanács tegnapi ülésén a tanácsnokok rábólintottak az újvidéki Távfűtő Művek közvállalat illetékeseinek azon javaslatára, amelynek értelmében csökkentik a távfűtés díjszabását, így Újvidéken az előttünk álló fűtési idényben még olcsóbb lesz a lakások fűtése, mint korábban volt. Az árleszállítás 4,79 százalékos, ami azt jelenti, hogy az eddigi, négyzetméterenkénti 88,86 dináros ár helyett 84,6 dinár lesz a fűtött lakásterület négyzetméterének szorzószáma. A hálózati meleg víz is olcsóbb lesz, 6,97 százalékkal, tehát az eddigi, köbméterenkénti 225,99 dinár helyett a változás érvénybe lépése után 210,24 dinárt fizettetnek majd meg a polgárokkal. Miloš Vučević polgármester úgy értékelt, hogy az árcsökkentés még egy bizonyítéka annak, hogy az önkormányzat „felelősségtudóan bánik a város forrásaival, és a polgárok kedvező életfeltételeinek megteremtésére törekszik”.

– Az ügyvitel hatékonyabbá és gazdaságilag indokoltabbá tétele csakis ahhoz vezethet, hogy csökkennek a városi közvállalatok szolgáltatási díjai. Odaadóan törekszünk célunk megvalósítására, az pedig az, hogy Újvidék korszerű, folyamatosan, a közérdek szem előtt tartásával fejlődő város legyen. Napi rendszerességgel dolgozunk azon, hogy szolgáljuk azokat, akik tisztségre választottak bennünket, azon, hogy a közvállalatok valóban az újvidéki polgárok szolgálatában álljanak kiváló színvonalú kínálattal, és kedvező árfekvéssel – hangsúlyozta a polgármester.

Az elmúlt másfél év során, összesítve 13,68 százalékkal lett olcsóbb a távfűtés a székvárosban, a kezdeti, négyzetméterenként felszámolt 98,01 dinárról 84,6 dinárra csökkent. A hálózati meleg víz díjszabása 14,8 százalékkal lett olcsóbb, a köbméterenkénti 240,75 dinárról 210,24 dinárra csökkent.