2024. április 16., kedd

Változások a földterületi járulékfizetésben

A városházán tegnap ismertették a legutóbbi, 39. városi képviselő-testületi ülésen elfogadott építkezési földterületek járulékának a megállapításáról szóló határozat módosításának és kiegészítésének a részleteit.

A tájékoztató jellegű összejövetelen többek között jelen volt Dejan Mandić, a városi területrendezési- és befektetési tanács megbízott tagja, valamint Radomir Ćirilović, a Prosperitet Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke.

– Az építkezési földterületek járulékának a megállapításáról szóló határozat módosításának és kiegészítésének a részletei iránt sokan érdeklődnek, mert sok kedvezményt nyújt azok számára, akik most kezdték el az objektumaik legalizálását, 240 részletben fizethetik az adósságukat. A régi, legalizációs törvény alapján olyan törlesztést láttak elő, amely alapján 10 év után jelentősen nagyobb részleteket kell fizetni. Márciusban egy munkacsoportot alakítottunk, három tagot az újvidéki önkormányzat delegált, kettőt pedig a Prosperitet. Alaposan elemeztük a jelenlegi helyzetet, és jó megoldást ajánlottunk mindenki számára. Pillanatnyilag 1528 aktív szerződésünk van, amelyek alapján az újvidéki önkormányzatnak kell fizetniük a legalizálásért, a szerződéseket aláírók közül 780-an egyáltalán nem törlesztik adósságukat, vagy csak részben fizetik. Olyan megállapodásra jutottunk, hogy azok a befektetők, akik nem fizetik rendszereresen az építkezési földterületek utáni járulékot, a következő módon törleszthetik adósságukat, részletekben: a kibővített szerződés értelmében, a szerződés megkötésétől számítva az elmaradt tartozásukra 30 százalékos kedvezményt adunk, a hátramaradt összegre pedig 60 százalékos kedvezmény érvényes. A polgárok ezt a kedvezményt 2019. december 31-éig kihasználhatják – mondta Mandić, majd hozzátette: a tartozások törlesztéséhez szükséges űrlapokat a városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal épületében vehetik át, a Stevan Branovački utca 3. alatt, vagy a hivatal internetes honlapján: www.ugzins.rs.

Ćirilović hangsúlyozta, kiváló az együttműködés az egyesület és az újvidéki önkormányzat között.

– Ez kiváló bizonyítéka annak, hogy a civil szektor és a helyi önkormányzat gyümölcsöző együttműködést alakíthat ki. Szeretném megköszönni Újvidék polgármesterének, Miloš Vučevićnak és Dejan Mandićnak, hogy megértették a civil kezdeményezésnek a lényegét. A határozat elfogadásának köszönhetően mindenki jól jár. Mivel kevesebb összeget kell fizetni a hátramaradt törlesztésekért, az újvidéki önkormányzat is több pénzre számíthat, és a polgárok többéves agóniája is véget érhet. Azok, akik nem tudtak eddig megszabadulni az összegyülemlett adósságaiktól, szintén jól járnak. Ha aláírják azt a szerződést, amelynek alapján 2019. december 31-éig törleszti adósságukat az új lefizetési szabályok szerint, sok kedvezményre számíthatnak. Az eddig felhalmozott adósságukra 30 százalékos kedvezményt kapnak, a törlesztési határidő végéig pedig további 60 százalékos könnyítésre számíthatnak – magyarázta Ćirilović.