2024. március 28., csütörtök

Játszunk kémiát!

Egyszerű, látványos kísérletekkel ismerkedtek a pacséri gyerekek

A Vegyületek, amelyek megszólalnak címmel a kémia és a fizika tantárgy színes, játékos oldalával ismerkedhettek meg a pacséri Moša Pijade Általános Iskola hetedikes és nyolcadikos, szerb és magyar tannyelven tanuló diákjai Kanyó Anikó, a helyi oktatási intézményben is tanító kémia szakos tanárnő előadásának köszönhetően.

Rendhagyó kémiaóra a pacséri általános iskolában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Rendhagyó kémiaóra a pacséri általános iskolában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A hétköznapi életben, akár a konyhában is fellelhető anyagokkal dolgoztunk a tanulókkal, csoportmunkát alkalmazva. Illetve ezen anyagok segítségével figyeltük meg, hogy az egyszerű, legalapvetőbb háztartási eszközök: az olaj, az ecet, a szódabikarbóna, egy kis víz, ételszínezék felhasználásával, vagy gyertya bevetésével az anyagok milyen érdekes és színes fizikai és kémiai reakcióba léphetnek egymással. Megismerkedtünk például a „kémiai jojóval”, levontuk a diákokkal az ide vonatkozó következtetéseket, megállapítottuk a folyamatok lényeges pontjait, közben pedig gyakoroltuk a kémiai-fizikai kísérletekkor igénybe vett eszközök használatát és megnevezését – nyilatkozta a fiatal tanárnő a bemutató kapcsán, és elmondta azt is, hogy nem titkolt szándékuk, hogy az előadássorozattal eloszlassák a diákok előtt azokat a félelmeket és tévhiteket, hogy a kémia egy teljesen száraz, érthetetlen és bonyolult tantárgy, aminek kevés köze van a valós élethez.

– Arra szeretnének rávilágítani egyelőre a felsősök között, majd az alsós tanulókra is gondolva, hogy szórakoztató kísérleteken keresztül, milyen játékos és szép tantárgy a kémia, és hogy milyen egyszerű következtetésekkel is meg lehet az alapjait érteni, és ez után már könnyebben megy a részletek elsajátítása is. Ebben a történetben lényeges, hogy diákok az otthoni, háztartási eszközök felhasználásával is merjenek és tudjanak következtetni a folyamatokra – tette hozzá Kanyó Anikó.

A Pacsérra vegytani ismeretekkel érkező Tudomány és művészettörténeti múltunk bemutatása főcímet viselő ismeretterjesztő előadássorozat a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében zajlik. Elsősorban az általános iskolásokat és középiskolásokat célozza meg tartomány szerte, de nyitottak valamennyi érdeklődő számára. A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja anyagilag, a pacséri játékos kémiaóra sorozatszerkesztője pedig dr. Muhi B. Béla egyetemi tanár.