2024. március 28., csütörtök

Ökokertesek találkozója

Kiosztották a nemrégiben Felvidéken lezajlott bor- és lekvárversenyen szerzett díjakat

A magyarkanizsai Meta Terra Egyesületen belül több szakcsoport működik annak érdekében, hogy a helyben előállított termékeket népszerűsítsék. Négy éve működő egyesületük töretlenül dolgozik, összejöveteleket szerveznek, és tanulmányutakra is mennek. A tagok között hobbikertészek, valamint bejegyzett biogazdasággal rendelkezők is vannak. Szerdán Miskolci Géza magyarkanizsai tag vállalta a vendéglátó szerepét, az ő házánál gyűltek össze a tagok, hogy tapasztalatot cseréljenek, és jó hangulatban beszéljenek a tervekről, valamint kiosszák a nemrégiben Felvidéken lezajlott bor- és lekvárversenyen szerzett díjakat.

A Meta Terra Egyesület rendezvényének résztvevői (Puskás Károly felvétele)

A Meta Terra Egyesület rendezvényének résztvevői (Puskás Károly felvétele)

Arról, hogy mi is tulajdonképpen az egyesület hitvallása, Holló Lilla, a Meta Terra Egyesület elnöke számolt be, aki elmondta, az egyesület 2014 augusztusában alakult azzal a céllal, hogy összefogja, egy csoportba tömörítse a helybeli gazdákat, illetve népszerűsítése a helyi termékeket.

– Fontosnak tartjuk, hogy a helyiek körében előnyben részesülhessenek a helyben megtermelt élelmiszerek. Így a pénz is helyben forog, és természetesen a minőség is elsőrangú, hisz a tagok biotermeléssel foglalkoznak, és nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges élelmiszerek előállítására, valamint kézművesek is vannak közöttünk. Az egyesület jelen pillanatban nyolcvan tagot számlál, közülük harminc az aktív tag, akik folyamatosan részt vesznek a munkában. A megalapítás után nem sokkal létrejött egy ökokertcsoport is, amelynek célja a biotermelés népszerűsítése, illetve az, hogy a családok a kis udvarukban, zsebkendőnyi kertjükben meg tudják termelni saját részükre az egészséges élelmet. A későbbiekben létrejött egy kézművesszekció is, amely a helyi értékeket, hagyományokat szeretné megőrizni. Az egyesületünk tagja a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének is, amelynek közgyűlésére minden évben hivatalosak vagyunk. Így volt ez idén is, szeptember elején, emellett tevékenységeink körébe tartozik a szövetségi tagság által az is, hogy tanulmányutakat szervezünk. Idén a szövetségen belül működő bioklub tagjai tettek látogatást Magyarkanizsán, ahol a Meta Terra feladata volt a programok megszervezése négy napon át – hangsúlyozta, hozzátéve, a Meta Terra tervei között szerepel bel- és külföldi tanulmányutak szervezése is.

Az egyesület tagjai a szlovákiai biocentrum bor- és lekvárversenyén is részt vesznek. Bödő Kálmán, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének szerbiai alelnöke elmondta, ez a legnagyobb civil ernyőszervezet a Kárpát-medencében, Budapesten került bejegyzésre, és Piliscsaba a székhelye.

– Jelen voltunk a szlovákiai biocentrum által szervezett bor- és lekvárversenyen, amelynek idén is már több mint ötszáz résztvevője volt. Miskolci Rozália tagunk baracklekvárja arany-, meggy- és málnalekvárja ezüst-, míg a naspolyalekvárja bronzérmes lett. A borászok közül Bálint Ákos chardonnay-a nyert Felvidéken, Maglajčić Petar bora pedig bronzérmet érdemelt ki. Nagyon büszkék vagyunk ezekre az eredményekre, és hisszük, hogy nemcsak egyéni sikert értünk el, hanem Magyarkanizsa hírnevét is öregbítettük. Találkozóinkon tapasztalatot is cserélünk, tavasszal az én biokertem ad otthont ennek, ami egy mintakert, legközelebb pedig Toldi Máriánál tartunk suskanapot, ahol kicseréljük egymás között a vegyszermentes termékeket – mesélte Bödő Kálmán agrármérnök.

A magyarkanizsai biotermelők mellett a Meta Terra távolabb élő tagokkal is büszkélkedhet, akiknek java része ott volt a szerdai találkozón is, amelyre meghívták az önkormányzat mezőgazdasággal megbízott tanácstagját, Huzsvár Ervint is. Vele arról beszélgettek, milyen igényeik vannak a gazdáknak, és az önkormányzat hogyan tudná segíteni őket abban, hogy még eredményesebb munkát végezhessenek.