2024. március 29., péntek

Nevelőszülő-képzés

Kishegyes községben közel 20-an jelentkeztek nevelőszülő-képzésre – A szociális központ önkormányzati támogatással valósítja meg a programot

Kishegyes és Topolya Községek Szociális Központja egy többhetes tanfolyamot szervezett jövendőbeli nevelőszülők számára. A képzést Kishegyesen a helyi közösség tetőterében tartják, heti két alkalommal. Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, a szociális központ kishegyesi osztályának vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a tanfolyamra 18-an jelentkeztek.

A képzés során a részvevőket felkészítik a nevelőszülőségre (Lakatos János felvétele)

A képzés során a részvevőket felkészítik a nevelőszülőségre (Lakatos János felvétele)

– Nevelőszülőkre azért van szükség, mert Vajdaság területén sok szülő nélküli gyerek van, akiknek szükségük van családon belüli elhelyezésre. A törvény is inkább a családon belüli elhelyezést támogatja, mint a nevelőotthont. Kishegyes községben sok nevelőszülő van, és gyerekek is több helyről érkeztek a községbe. A nevelőszülők zöme Bácsfeketehegyen és Szeghegyen él, Kishegyesen valamennyivel kevesebb a számuk. Kishegyesen inkább a magyar anyanyelvű gyerekek vannak elhelyezve, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen pedig inkább a szerb nyelvűek – számolt be az osztályvezető, majd arról is szólt: a képzés célja, hogy megismertessék a nevelőszülőség mibenlétét.

– A tanfolyam résztvevői megtudják, hogy milyen munka vár rájuk, mert ez valójában egy munka. Ilyen szempontból nemcsak a gyerekeken segítünk, hanem a befogadó nőknek is munkahelyet teremtünk. A képzés során arról is szó esik, hogy mit jelent az, hogy szellemi vagy lelki sérült gyerek. Felkészítjük a résztvevőket arra, hogy milyen problémák várhatnak rájuk a gyerek fejlődése során, és azt is megismerik, hogy a gyerekek zöme milyen környezetből származik. Megtudják, hogy munkájuk során kitől várhatnak segítséget és kivel kell együttműködniük – mondta el Nagy Mélykúti Kiskovács.

Kishegyes község területén jelenleg 50 nevelőszülő él, de nem mindegyiküknél van gyermek. Hozzájuk fog csatlakozni a tanfolyam 18 résztvevője is. Az osztályvezető elmondása szerint a nevelőszülőség 24 órás munka, ami nem könnyű. Gyakran előfordul, hogy az alkalmazkodási időszak után a nevelőszülő nem vállalja a gyereket, mert egyikük számára sem megfelelő a kialakult kapcsolat. Ilyenkor előfordul az is, hogy a nevelőszülő nem kíván többé ezzel foglalkozni, de gyakoribb az, hogy megpróbálja egy másik gyerekkel, és sikereket ér el. Nagy Mélykúti Kiskovács arról is szólt, hogy a gyermeknek addig van joga nevelőszülőre, amíg a vér szerinti családja nem lesz alkalmas arra, hogy visszafogadja, vagy ameddig rendes iskolai oktatásban részesül. A nevelőcsaládok gyerekere gyakorolt hatása változó.

– Sok esetben nagyon szép példákról tudunk beszámolni, de előfordul, hogy a nevelőszülő nem tud megbirkózni ezzel a feladattal és feladja. Több gyerek már kisebb korától nevelőszülőnél él és most középiskolába jár. Sok olyan példát tudok, amikor a gyermek 6–7 éve ugyanazoknál a nevelőszülőknél él – számolt be az osztályvezető, majd azt is elmondta, hogy a nevelőszülő-képzés programot Kishegyes község önkormányzata támogatja 50 ezer dinárral. Ebből az oktató és a segítők honoráriumát biztosítják. Az előadásokat Zoran Prica pszichológus, a szociális központ munkatársa tartja.