2024. április 19., péntek

Bezárták a Pablo Escobar-múzeumot

A kolumbiai rendőrég bezárta a medellíni Pablo Escobar-múzeumot, amely a drogbáró életét mutatja be, mivel az üzemeltetők nem rendelkeznek a szükséges engedéllyel - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A rendőrség szerdán szállt ki a múzeumhoz, amelynek éppen hét látogatója volt, és közölték, hogy az intézményt bezárják.

A múzeumot Escobar 71 éves bátyja, Roberto igazgatta, a turisták körében népszerű attrakciónak számított Medellínben. A látogatókat az úgynevezett "narkótúrákon" a drogkartell egykori főnöke, Pablo Escobar életének számos helyszínére vitték el, köztük sírhelyéhez, egy saját maga számára építtetett börtönhöz és fényűző otthonához, amelyet ellenségei felrobbantottak.

Federico Gutierrez, Medellín polgármestere a múzeum bezárásával kapcsolatban elmondta: az efféle túrák legálisak ugyan, de ő nem szíveli azokat, mert a "maffiakultúrát" népszerűsítik.

A polgármester szerint inkább az áldozatok történeteit kellene felidézni ahelyett, hogy az olyan emberek legendáit ápolnák, akik annyi szenvedést és kárt okoztak.
Gutierrez hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni a város állampolgári kultúráját, és azok ellen a tévésorozatok ellen is kirohant, amelyek a medellíni kábítószer-kereskedők életét mutatják be.

A polgármester korábban bejelentette, hogy lebontják a városban elhagyatottan álló hatemeletes házat, a Monaco-épületet, amely egykor Escobaré volt, és a helyén parkot alakítanak ki a kolumbiai drogkartellek áldozatainak emlékére. Gutierrez emlékeztetett arra, hogy Escobar parancsára több száz rendőrt is meggyilkoltak.
"Meg vagyok győződve arról, hogy a bűn minden szimbólumának el kell tűnnie" - mondta a Monaco-házról a polgármester.