2024. március 28., csütörtök

Theresa May több tiszteletet kér

A brit kormányfő a salzburgi uniós csúcs után beszélt arról, hogy szerinte az Európai Uniónak több tisztelettel kellene tárgyalnia az Egyesült Királysággal a kilépésről.

A Downing Streeten péntek kora délután elmondott rövid beszédében Theresa May elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió vezetői „a tárgyalások ilyen kései szakaszában” felkínált alternatíva nélkül lesöpörték az asztalról a brit javaslatot.

„Nem fogom semmibe venni a népszavazáson kinyilvánított akaratot és nem fogom felosztani az országomat sem” - utalt az egyelőre megoldatlan ír-északír határkérdésre.

Theresa May úgynevezett Chequers-tervét meglehetősen hűvösen fogadták a salzburgi uniós csúcson, miként arra az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk egy félig viccesnek szánt Instagram-posztban utalt, az EU nem hagyja, hogy a britek kimazsolázzák a nekik kedvező feltételeket.

„A folyamat során én csak és kizárólag tisztelettel voltam az Európai Unió irányában. Ugyanezt várja el az Egyesült Királyság is, a folyamat végén a jó viszony múlik ezen” - jelentette ki pénteken Theresa May.

„A tárgyalások ilyen kései szakaszában nem elfogadható részletes indoklás és ellenjavaslat nélkül egyszerűen lesöpörni a másik fél elképzeléseit az asztalról. Azaz most az Európai Unió következik, neki kell megmondani, melyek a valódi kérdések és az arra javasolt megoldások, hogy megvitathassuk ezeket. Amíg ez nem történik meg, addig nem tudunk előrelépni” - fogalmazott a brit kormányfő.

Theresa May szerint az Európai Unió által eddig felkínált két alternatíva (az egyik, hogy az Egyesült Királyság maradjon része a közös gazdasági övezetnek és a vámuniónak, a másik pedig egy szabadkereskedelmi egyezmény) közül egyik sem elfogadható.

Nagy-Britannia 2019. március 29-én lép ki az Európai Unióból.