2024. április 24., szerda

Macron: aki nem szolidáris a migrációban, azt ki kell tenni Schengenből

Azokat az uniós tagállamok, melyek elmulasztanak szolidaritást mutatni a migrációs válságban, ki kell tenni a schengen-i zónából - mondta Emmanuel Macron francia elnök a tegnapi uniós csúcs után után, írja a Politico. "Azok az országok, amik nem akarják megerősíteni a közös európai határvédelmet, a Frontexet, vagy akik nem szolidárisak a többiekkel, azoknak el kell hagynia Schengent. Azok, akik nem akarnak több Európát, nem nyúlhatnak többé a strukturális alapokhoz" - mondta a salzburgi csúcs után tartott sajtótájékoztatján.

Macron ezzel arra az Európai Bizottsági javaslatra utalt, miszerint növelni kéne a Frontexben szolgálók számát, 1600 főről 10 ezerre. Bár név szerint egyetlen államot sem említett, valószínűleg Magyarországra és a visegrádi államokra, illetve Olaszországra célzott.

Ezt a tervet kritizálta a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor, aki hétfőn a magyar parlamentben arról beszélt, "nem fogjuk feladni a határőrizethez való jogunkat, senki sem veheti el tőlünk a jogot, hogy a magyar határt magyarok őrizzék."

Orbán visszautasította az unióba érkező migránsok országok közötti újraelosztási tervét is, annak ellenére is, hogy az Európai Bíróság jogerős ítélete erre kötelezte.

"Európa nem á la carte"

„Vannak olyanok, akik azt mondják, hogy mi a schengeni övezet része vagyunk; szeretjük Európát, amikor pénzt ad, amikor jólétet teremt a népünknek, amikor lehetővé teszi, hogy a munkásaink jobb megélhetést találjanak a szomszédos országokban; de aztán otthon azt mondják, hogy nem engedek be egyetlen migránst, egyetlen menekültet sem az országomba. Európa nem á la carte menü” - fogalmazott Macron a sajtótájékoztatóján az Euractiv szerint.