2024. április 19., péntek

Frontex-csapatok a szerb határvédelemben

Az Europolnak is lesz szerbiai kapcsolattartó tisztje

Nebojša Stefanović belügyminiszter és Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóságának biztosa az Európai Unió képviseletében tegnap aláírta azt a megállapodást, amely szabályozza, milyen hatáskörrel rendelkeznek majd az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, más néven Frontex határőrei Szerbia területén. Belgrádban, a Szerbia Palotában megesett aláírást követően Avramopulosz kiemelte, a megállapodás az EU külső határainak védelméhez járul hozzá, illetve a migrációk könnyebb irányítását szolgálja.

Dimitrisz Avramopulosz és Nebojša Stefanović (Fotó: Beta)

Dimitrisz Avramopulosz és Nebojša Stefanović (Fotó: Beta)

Avramopulosz a tegnapi sajtótájékoztatón kiemelte, ez a megállapodás szükséges ahhoz, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség határőrei határellenőrzéseket hajtsanak végre Szerbia területén, de, mint mondta, ezzel nem szeretnék átvenni a helyi illetékes szervek feladatkörét, a határ ellenőrzése és védelme továbbra is a szerb határőrség hatáskörébe tartozik majd. Magyarán, a Frontex munkatársai a szerb határőrökkel együttesen ellenőrzik majd a határkelőhelyeket. Ily módon szeretnék növelni az EU külső határainak biztonságát és hatékonyabban ellenőrizni az illegális bevándorlást.

A Szerbiával kötött megállapodás nem az egyedüli, hiszen a Frontex a Nyugat-Balkán más országaival is együttműködik. Avramopulosz a Blic napilapnak korábban elmondta, hogy a Szerbiával kötött megállapodást az Albániával való együttműködés előzte meg. Velük februárban kötöttek megállapodást, Macedóniával pedig júliusban. Tárgyalások folynak ez irányban Montenegróval és Bosznia-Hercegovinával is.

– Ezek a megállapodások azonos elveken alapulnak, és hogy világos legyek: ezek a csapatok támogatni fogják, nem pedig átvenni a nemzeti határszolgálatoktól a kötelezettségeket és a hatásköröket – mondta Avramopulosz tegnap.

A biztos a sajtótájékoztatón hozzátette, mindezek a tevékenységek azt szolgálják, hogy a Nyugat-Balkán közelebb kerüljön az Európai Unióhoz: – A szerb kormánnyal való együttműködés más célok elérését segíti elő – hangsúlyozta, majd azzal folytatta, hogy a régióban közös erőkkel kell fellépni a bűnözés megfékezése érdekében, a terrorizmus elleni küzdelemben és a fegyverkereskedelem ellen.

– Szerbia csodálatos európai ország, csodálatos emberekkel. Őszintén remélem, hogy hamarosan megnyílik előtte az ajtó, hogy az EU teljes jogú tagjává válhasson. A szerb kormány továbbra is számíthat a támogatásomra a közös szándéknyilatkozat megvalósítása terén az EU felé vezető úton – mondta.

Dimitrisz Avramopulosz kétnapos belgrádi látogatásának célja a fent említett megállapodás aláírása mellett a csúcstechnológiai bűnözés elleni közdelemmel foglalkozó Kapcsolódj biztonságosan elnevezésű konferencián való részvétel volt. A tegnapi sajtótájékoztatón kitértek a bűnözés megfékezésében való együttműködésre is. Nebojša Stefanović kifejtette, Szerbia őszintén elkötelezte magát a bűnözés minden formájának letörése mellett, így ezen a téren fontosnak tartja a nemzetközi partnerekkel való együttműködést, hogy Szerbia polgárai biztonságban érezzék magukat. Mint rámutatott, ahhoz, hogy a polgárok szabadan utazhassanak a világban, szükség van az együttműködésre.

– A megállapodás fontos a számunkra, mert új lehetőséget ad Szerbiának, és megkönnyíti az illegális bevándorlással való küzdelmet, ugyanakkor biztonságot és védelmet nyújt a polgároknak – hangsúlyozta Stefanović. Hozzátette, a tegnap aláírt megállapodást továbbítani fogják a parlamentnek ratifikálásra, enélkül ugyanis a Frotexszel való együttműködés lehetetlen.

A belügyminiszter kitért ugyanakkor arra is, hogy ezek után Szerbia szoros együttműködést ápol majd az Europollal és az Interpollal is, hiszen a bűnözés csökkentése és a polgárok biztonságának növelése a cél, illetve azt szeretnék, ha Szerbia minél rövidebb időn belül csatlakozna az Európai Unióhoz.

Avramopulosz a Blic napilapnak adott interjújában rámutatott, hogy Szerbia az EU kulcsfontosságú partnere nemcsak a határbiztonság tekintetében, hanem szélesebb körben is. Most arról folynak a tárgyalások, hogy Szerbiában egy europolos kapcsolattartó tisztet alkalmazzanak. Ezt azzal magyarázta, hogy az Europollal való szorosabb együttműködés előfeltétele annak, hogy szembe tudjanak nézni a biztonsági kihívásokkal, legyen szó embercsempészetről vagy csúcstechnológiai bűnözésről, esetleg fegyverkereskedelemről vagy terrorizmusról. A bűnözés elleni közdelemben magasabb szintű együttműködés szükséges Szerbiával, illetve a Nyugat-Balkán más országaival is. Mint elmondta, a Nyugat-Balkán számára egy közös akcióterv előkészületei folynak a tiranai igazságügyi és belügyminiszterrel.