2024. április 25., csütörtök

Tárgyalják a zákinthoszi gyilkossági ügyet

Hét szerb állampolgár ül majd a vádlottak padján

Kezdetét vette a bírósági tárgyalás a görögországi Pátra városban két szerb állampolgár ellen, akiket bűnrészességgel vádolnak Bakari Henderson 22 éves amerikai állampolgár meggyilkolásában. Mint ismeretes, összesen hét szerb állampolgár ül majd a vádlottak padján, de további elkövetői is voltak a felháborító tettnek.

Életfogytig terjedő börtönbüntetést követel egyébként az ügyészség mind a hét szerb állampolgár ellen, akik tavaly júliusban Görögországban, Zákinthosz szigetén halálra verték Hendersont. Összesen kilenc személyt vádolnak a brutális támadásban való bűnrészességgel, köztük vannak a szerb fiatalok is. A nyomozás bebizonyította, hogy az egyesült államokbeli fiatal 11 másodperccel azután hunyt el, hogy a támadók a fejét megrugdosták az üdülőhelyen.

A történet több verziója is napvilágot látott. Az egyik szerint a szerb fiatalokat zavarta, hogy az egyik helyszínen tartózkodó lány nem velük, hanem a fekete sráccal foglalkozott a lagunasi szórakozóhelyen, majd olyan információ is megjelent a tanúvallomások között, hogy az amerikai a provokációkra válaszul egy itallal teli üveggel megsebesítette a Bar Kodban mulató másik fiatalt, s emiatt bőszültek fel a támadók. A hét szerb mellett még egy boszniai, de brit útlevéllel rendelkező fiatalt és egy görögöt vádolnak a gyilkossággal. A szerb fiatalok ügyvédje az eddigiekben azzal védekezett, hogy a boncolás eredményei alapján az amerikai már az első ütésektől meghalt, ezeket azonban nem a szerbiai fiúk mérték rá.