2024. április 26., péntek

Összefogás és egymás megismerése

A Pannon Médiaházba látogatott Potápi Árpád János

Szabadkán kezdték meg többnapos szerbiai tanulmányútjukat a Kaposmenti és a Völgységi Önkormányzatok Társulásának képviselői. A vendégek először a Vajdasági Magyar Szövetség székházába és a Zsinagógába látogattak el, ezt követően megtekintették a Pannon Médiaházat, és azon belül szerkesztőségünkben is tiszteletüket tették. A vendégeket Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára is elkísérte az útra.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Lapunk kérésére Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád Város polgármestere, a Völgységi Önkormányzatok Társulásának elnöke elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy betekintést nyerhetnek a vajdasági magyarság mindennapjaiba.

–  Azért is örülök, hogy ilyen sok polgármester el tudott jönni velünk, mert hiszek az élő kapcsolatokban, mert ha a saját tapasztalatunk alapján megismerünk más embereket, olyan magyarokat, akik a mienktől eltérő napi gondokkal küzdenek, és tudunk egymással kommunikálni, személyes kapcsolatokat teremteni, azzal mindenki csak jól járhat. Másrészt sokan még ma sem látják tisztán, hogy az ember elutazik a lakóhelyéről több száz kilométerre, és ugyanolyan magyar szóval köszöntik. Ez mindig felemelő érzés számomra – fogalmazott a polgármester asszony, akitől azt is megtudtuk, hogy Bonyhád testvértelepülése Pancsova, ahová az elkövetkező napokban az egész csoport ellátogat, annál inkább, mivel a dél-bánáti magyarok lakta helységekben szállásolták el őket. A küldöttség Szabadkát követően Zentára látogatott el.

Potápi Árpád János többször vendégeskedett már Szabadkán, és az új médiaház felépülésében is nagy érdemei vannak. Legutóbb kora tavasszal tekintette meg az épülő médiaközpontot, amely ma már szinte teljes pompájában várta a látogatókat.

– Nagyon örülök annak, hogy a vajdasági magyarság el tudta érni azt a szintet, ahol jelenleg is tart, és ezt csak úgy tudta elérni, hogy tagjai folyamatosan, szorgalmasan, napról napra dolgoztak, és voltak elképzeléseik, voltak céljaik, és ez köszön vissza ebben a médiaházban is. Van egy erős magyar közösség, amely politikailag jól megszervezte magát, és amelynek elengedhetetlen érdemei vannak abban, hogy a két ország és a két ország népei közeledtek egymáshoz, és természetesen ez a médián is látszik. Azt, hogy a legfontosabb magyar médiumok be tudtak ide költözni, nagyon jónak tartom, és nem azt látom, hogy rátelepszik, hanem hogy a politika segíti a működését, és ez az a politika, amely a legteljesebb körű összefogásra törekszik itt, Vajdaságban – fogalmazott az államtitkár.