2024. április 25., csütörtök

Traži se rešenje za probleme omladine

U Domu zdravlja „Dr Hadži Janoš“ je počela sa radom kancelarija za savetovanje mladih.

Od ponedeljka se ponovo očekuju mladi koji traže odgovore na svoja pitanja, ili koji imaju i ozbiljnije probleme, u kancelariji za savetovanje u Bačkoj Topoli u okviru Doma zdravlja. Ranije se ova kancelarija nalazila na dečjem odeljenju, a sada su je premestili iznad te prostorije na sledeći sprat i uredili su je u mladalačkom stilu. Dr Dora Kaloci, direktorica Doma zdravlja nam je rekla da zbog diskrecije u tu kancelariju može da se uđe iz više pravaca.

- Glavna briga nam je bila da mladi osećaju sigurnost za vreme konsultacije, da prostorija poseduje intimnost, da se sa tim doprinese poverenju između stručnjaka i mladog pacijenta. Da se mogu osloboditi i bez straha se otvoriti prema stručnom licu. Savetovalište radi radnim danom od 12-13 časova. Ponedeljkom prima psiholog Emeke Boruš, utorkom dr Peter Červenak, ginekolog, sredom dr Anamarija Budai, dečji lekar, četvrtkom dežurni iz službe za zaštitu žena, petkom dr Predrag Lalović, dijetetičar.

-Naša institucija je oduvek imala dobru saradnju sa školama u opštini, naši stručnjaci redovno obilaze prosvetne ustanove, kako bi upoznali decu sa postojanjem i svrhom savetodavnom deltnošću, da im objasne da mogu da se obrate u cilju rešavanja nekih probleme sa kojima se suočavaju. Očekujemo mlade na savetovanju, na predlog pedagoga ili roditelja, ali i sami mogu da zatraže savet od nas. Za to je potrebno da se prethodno zakažu. Samo treba da, radnim danima od 11-14 sati, pozovu sestru Zitu na broj 064/ 659 1110 - rekla je dr Dora Kaloci.

Za savetovanjem je velika potreba. Nepripremljenost i neobaveštenost dece i omladine dokazuje i to što su dve devojčice od 13-14 godina, rodile decu tokom prošle godine-rekao nam je dr Peter Červenak, ginekolog.

-Smatramo da će kancelarija, svojom diskrecijom doprineti tome, da nam se mladi sa većim poverenjem obraćaju. Čak i u slučajevima kada se, ne daj Bože, susreću sa drogama ili nasiljem - rekao je dr Červenak.

Ponovno pokretanje ove kancelarije za savetovanje mladih je podržao kabinet Slavice Đukić Dejanović, ministarke zadužene za stanovništvo.