2024. április 19., péntek

Kultura i turizam

Lepo napreduje izgradnja Srpskog kuturnog centra „Kolo“ u Morahalomu.

Interreg IPA program, koji nosi naziv Colorful Cooperation, prekogranična saradnja Mađarske i Srbije, izgrađuje srpski kulturni centar u Morahalomu i mađarski kulturni centar u Paliću, koji ima za cilja da unapredi kulturnu saradnju dve zemlje i da je podigne na viši nivo. Program, koji podržava Evropska Unija, pored toga pridaje veliki značaj i razvoju turizma, koji je u slučaju oba naselja od velikog značaja za privredu.

U Morahalomu je kamen temeljac svečano postavljen 26. januara. Radovi teku svojim tokom i otvaranje se planira za januar 2019. Juče su teren i radove u Morahalomu obišli, Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma, Rade Drobac, konzul Srbije u Mađarskoj, Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj. Gosti su obišli građevinu koja će imati kapacitet za prijem oko 400 gostiju sa više funkcija. „Kolo“ srpski kulturni centar će služiti za negovanje tradicije i srpske kulture, gastronomije i vere. Do kraja 2020. će organizovati šezdesetak programa.

Zoltan Nogradi nam je izneo da će Morahalom sa Zajednicom za razvoj zajedništva za srpsku kulturu izgraditi jednu crkvu u Mađarskoj, koja će imati zadatak da predstavlja balkansku i srpsku kulturu sa svim elementima.

-Glavni cilj je da pomoću kulture, turizma, jačanjem političkih odnosa, diplomatije i privrede, ovde na granici ojačamo i ostvarimo saradnju dva naroda. Osnovna institucija za tu svrhu će biti srpski kulturni centar, i nadam se da će opravdati svoju svrhu ovakvog razmišljanja. Od postavljanja kamena temeljca, već se oformila i strategija srpskog kulturnog centra, koja stavlja veliki akcenat na politiku i na saradnju u kulturi, obrazovanju. U oktobru ćemo održati jednu konferenciju vezano za saradnju, konferenciju partnerstva, na kojoj ćemo porediti svačije zadatke, očekivanja i predloge za funkcionisanje „Kola“. Pored toga u poslednjem periodu se oformio program „Hello, Kolo!“, koji ima za zadatak da prikaže mogućnosti „Kola“ porodicama, pojedincima, zajednicama - saznali smo od Nogradija.

Prema rečima Radeta Dropca, osnov izgradnje srpskog kulturnog centra čine dobri odnosi dve države, koji se uočava na svim nivoima društva.

- Broj srpsko-mađarskih zajedničkih projekata stalno raste, i Mađarska ulaže velike napore da u okviru prekogranične saradnje Srbija profitira - rekao je Drobac.

Ognjen Bjelić je izrazio svoje zadovoljsvo kako napreduju radovi prema planu, i izjavio je da i on i sekretarijat kojim upravlja žele i u buduće da učestvuju u ovakvim i sličnim projektima.

Ukupna vrednost projekta Colorful Cooperation je 3,7 miliona evra, od kojih se veliki deo obezbeđuje iz sredstava Evropske Unije. Projekat vodi ,,DKMT Duna-Körös-Maros-TiszaNonprofit Közhasznú Kft.”, a partneri su Zajednica za razvoj zajedništva iz Morahaloma, Sekretarijat za regionalni razvoj i saradnju, Sekretarijat lokalne samouprave, Grad Subotica i Novi Sad.

Na kraju treba napomenuti da se postavljanje kamena temeljca mađarskog kulturnog centra u Paliću, očekuje krajem septembra ili početkom oktobra.